Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TJEDAN DANA DO IZBORA

Joeu Bidenu velika prednost u anketama, hakirana web-stranica Trumpove kampanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tjedan dana prije američkih predsjedničkih izbora 3. studenog Joe Biden vodi ispred Donalda Trumpa na nacionalnoj razini s 10 postotnih bodova, prema anketi Reutersa/Ipsosa.

Nacionalno internetsko istraživanje provedeno od 23. do 27. listopada pokazalo je da je 52 % vjerojatnih glasača reklo da podržavaju Bidena, dok je 42 % njih glasalo za Trumpa.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Donald Trump trumpove ludorije Ljude koji su upali na Kapitol nazvao je domoljubima pa ponovio zlokobnu prijetnju: "Ako ne pobijedim..."

Pet posto izjavilo je da razmatra kandidata treće strane, a samo 2 % reklo je da još ne zna kako će glasati. Gotovo jedna trećina punoljetnih Amerikanaca izjavila je da je već glasala. Biden je vodio 8 postotnih bodova u prethodnoj nacionalnoj anketi provedenoj od 20. do 22. listopada.

Reuters/Ipsos anketirao je vjerojatne glasače u šest država - Wisconsinu, Pennsylvaniji, Michiganu, Sjevernoj Karolini, Floridi i Arizoni - koje će igrati presudnu ulogu u odluci o tome hoće li Trump osvojiti drugi mandat ili će ga Biden naslijediti.

Najveća je razlika u Wisconsinu, gdje se 53 % anketiranih izjasnilo za Bidena, a 44 za Trumpa. U Michiganu je Biden povećao prednost u odnosu na zadnju anketu sa 51, na 52 %, dok je Trump dobio 43 % glasova.

Najneizvjesnije je u Sjevernoj Karolini gdje je 49 % anketiranih dalo glas Bidenu, a 48% Trumpu. Prema anketi Reutersa/Ipsosa Biden vodi i u Pennsylvaniji, Floridi i Arizoni.

Hakirana web-stranica Trumpove kampanje

Službena web-stranica predsjedničke kampanje Donalda Trumpa nakratko je hakirana u utorak, tjedan dana prije predsjedničkih izbora u SAD-u. "Ova je web-lokacija zaplijenjena", glasila je poruka objavljena nekoliko minuta na stranici donaldjtrump.com.

"Svijet je zasićen lažnim informacijama koje predsjednik svakodnevno širi," pisalo je. Autori poruke tvrdili su da imaju povjerljive informacije o Donaldu Trumpu i njegovoj vladi te su zatražili plaćanje u kriptovaluti kako bi otkrili njezin sadržaj. Međutim, hakeri nisu pružili nikakve dokaze koji potkrepljuju njihove izjave.

Glasnogovornik kampanje Trump 2020 Tim Murtaugh potvrdio je hakiranje web-stranice rekavši da surađuje s policijom kako bi pronašli izvor napada.

"Nije otkriven niti jedan osjetljiv podatak jer niti jedan od njih nije pohranjen na tom web-mjestu," rekao je te dodao da stranica ponovo radi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene