Izbori u SAD-u: Trump ne odustaje - 2
Izbori u SAD-u: Trump ne odustaje - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Dužnosnici američke savezne države Pennsylvanije zatražili su u četvrtak od saveznog suca da odbaci tužbu kampanje predsjednika Donalda Trumpa koja nastoji spriječiti tu državu da potvrdi rezultate predsjedničkih izbora.


U sudskim spisima američkog Okružnog suda za okrug Middle u Pennsylvaniji odvjetnici državne tajnice Pennsylvanije i sedam okruga te države rekli su da su u slučaju izneseni nejasni i neutemeljeni navodi.

Vezani članci Donald Trump Trump mijenja strategiju u namjeri da zadrži vlast: "Šalje užasnu poruku o tome tko smo mi kao zemlja" Donald Trump Trump ne odustaje: Njegovi odvjetnici od suda traže da ga proglasi pobjednikom u Pennsylvaniji

Dužnosnici su izjavili da su proveli "poštene i sigurne izbore".

Izabrani predsjednik Joe Biden osvojio je većinu glasova u svih sedam okruga Pennsylvanije i nakon prebrojenih 97 posto glasova ima više od 53.000 glasova od Trumpa.

Trumpova kampanja tvrdi da su za birače u Pennsylvaniji postojali različiti standardi, ovisno o tome koji su način glasanja izabrali, te da je moglo biti lažnih glasova koji su se brojili bez prave provjere ili nadzora.

Pravni stručnjaci kažu da tužbe Trumpove kampanje imaju male izglede da promijene rezultat izbora. Bidenov viši pravni savjetnik nazvao je pokretanje tih tužbi "teatralnošću, a ne stvarno tužbama".

Pennsylvania bi trebala potvrditi izborne rezultate 23. studenoga.

Biden je u subotu proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora 3. studenoga, ali Trump odbija priznati poraz.

Trump tvrdi da su mu izbori ukradeni, a njegovi odvjetnici dosad su izgubili tužbe na sudovima koje su uložili nakon izbora te ne mogu pronaći dokaze za prevaru.

Biden u međuvremenu ide dalje s tranzicijom unatoč tome što ne nailazi ni na kakvu suradnju Trumpove administracije.