Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački arheolozi vjeruju kako su pronašli antički hipodrom u drvenoj Olimpiji na kojem i rimski car Neron podmićivanjem uspio postati olimpijski laureat.


Točna lokacija hipodroma jedna je od rijetkih preostalih tajni Olimpije, svetog mjesta na kojem su antički Grci započeli Olimpijske igre u 7. stoljeću prije Krista.

Vezani članci Novi prijedlog izmjene GUP-a? (Foto: Dnevnik.hr) Nisu samo Hipodrom i Velesajam: Izmjene GUP-a mogle bi potpuno promijeniti lice Zagreba, doznajte što se sve planira Zvonko Maković (Foto: Dnevnik.hr) Stručnjaci šokirani planovima za zagrebački Manhattan: ''Nepoznatom investitoru dajemo da radi što hoće"

Kilometar dugo trkališe, najveća struktura u drvenoj Olimpiji, "izgubljeno" je više od 1600 godina, otkako je rimski kršćanski car Teodozije zabranio Igre zbog njihove poganske prošlosti.

"Služeći se sredstvima za geomagnetsko istraživanje pronašli smo jasne indikacije za lokaciju hipodroma", izjavio je Norbert Mueller, profesor sa sveučilišta Johannesa Gutenburga u Mainzu.

Njemački arheolozi već godinama vrše iskapanja u Olimpiji, ali je hipodrom ostao skriven ispod nekoliko metara naplavina obližnje rijeke Alfeios. Nakon što su u svibnju po prvi puta primjenili moderne geomagnetske metode, otkrili su nešto što izgleda kao duga pravokutna struktura koja odgovara antičkim opisima trkališta.

Neron, zloglasni i okrutni rimski car, uspio je 67. godine sudjelovati na Olimpijskim igrama. Kao poklonik grčke kulture, Neron je podmitio olimpijske dužnosnike kako bi za dvije godine odgodili održavanje Igara i organizirali ih baš u vrijeme kada se on nalazi u Grčkoj. Car je sudjelovao u utrci četveroprega i proglašen je pobjednikom utrke iako je pao s kola.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju