Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HDZ-a osudio ustaške poklike na utakmicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo HDZ-a danas je najoštrije osudilo ustaške i poklike koji sugeriraju rasizam, ekstremizam ili radikalizam bilo koje vrste na sportskim terenima, izvijestio je predsjednik stranke Ivo Sanader, nakon sjednice Predsjedništva.

'Predsjedništvo HDZ-a je najoštrije osudilo i odbacilo svaku vrstu navijanja na sportskim terenima koja nema veze ni s hrvatskim ni s europskim stečevinama ni s civilizacijom', rekao je Sanader, na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ovo je poruka društvu' TIH: Korupcija se ne isplati! Slika nije dostupna Potvrđena optužnica za Planinsku Sanader ide na treće suđenje

Objasnio je da misli na ustaške, rasističke i poklike koji sugeriraju ekstremizam ili radikalizam bilo koje vrste.

'Oštro to osuđujemo i tražimo od mjerodavnih institucija, kao i od navijača i uprava klubova da svi zajedno poradimo na tome da toga nestane sa sportskih terena', rekao je Sanader, ističući da takvi poklici nisu navijanje te da uz njih često ide nasilje na terenima i izvan njih.

Naglasio je da je HDZ-u cilj od utakmica učiniti događaje na koje će svatko, bez bojazni od izgreda, moći dovesti svoju obitelj, kao u Engleskoj, ranije poznatoj po divljanju huligana na nogometnim utakmicama.

Čelnike Hrvatskoga nogometnog saveza pozvao je da ne minoriziraju ustaške poklike tvrdnjama da su oni dio opere Nikola Šubić Zrinski.

'To nema nikakve veze s operom niti s domoljubljem, vrlo oštro to osuđujem i mislim da je vrijeme da svi čimbenici u društvu to vrlo ozbiljno shvate', rekao je Sanader, pozivajući i navijače da se odupru 'pozivima izgrednika i divljaka'.

Na pitanje je li bilo primjereno ponašanje članova Vlade koji su ostali do kraja na nogometnoj utakmici između reprezentacija Hrvatske i Andore, na kojoj su se uzvikivali ustaški poklici, Sanader je kazao kako 'o reakcijama ne treba raspravljati na taj način'.

'O reakcijama mislim da ne treba raspravljati na način na koji vi to postavljate, jer mislim da reakcija može biti i drugačija', odgovorio je Sanader, a zamoljen da objasni što ubuduće očekuje od navijača kazao je kako će o tome odlučiti sami navijači.

'Ja ne mogu govoriti navijačima što da čine i kako da reagiraju. Oni će sami zaključiti što je najbolje napraviti, ali na nama je da reagiramo svi zajedno kao društvo - Vlada sukladno svojim ovlastima, Sabor sukladno svojim ovlastima, represivni aparat sukladno svojim ovlastima, ali i svi zajedno kao društvo moramo o tome povesti računa i odgovoriti na to', kazao je Sanader.

Upitan hoće li svoje ministre i navijače pozvati da ubuduće napuste utakmice s neprimjerenim navijanjem odgovorio je:

'To je vaš prijedlog reakcija. Ne znam koja je najbolja reakcija, to treba vidjeti'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene