Sretno, legendo!

Oliver slavi! Maštao je da će postati mesar, no nebo je za njega imalo druge planove

Oliver Dragojević (FOTO: Pixsell) Oliver Dragojević (FOTO: Pixsell) 1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Oliver Dragojević (FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL) +0 Oliver Dragojević (FOTO: Pixsell) Galerija

Oliver Dragojević danas je jedan od najvećih glazbenika s ovih prostora, no njegov put do uspjeha nije bio posut ružama.

Oliver Dragojević danas slavi! Jedan od najomiljenijih glazbenika u Hrvatskoj, ali i šire, rođen je na današnji dan prije točno 70 godina. Njegov život obilježili su brojni glazbeni uspjesi, rasprodani koncerti i pjesme koje se ne zaboravljaju. No njegov život nije oduvijek bio posut ružama...

Pogledaj i ovo In Magazin: Petar Dragojević - 5 ''jer nosiš moje prezime...'' Petar Dragojević otkrio nam je rečenicu slavnog strica koja mu se najviše urezala u sjećanje: ''Rekao mi je...''

Oliver je rođen u Splitu 7. prosinca 1947. godine, a svoje djetinjstvo proveo je u Veloj Luci na Korčuli. U glazbu se zaljubio već u djetinjstvu, i to nakon što mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku. "Mogao sam je razbiti, ali ja sam je čuvao i po cijele dane svirao. Imao sam tada tri ili četiri godine", otkrio je Oliver u jednom od intervjua. Na usnoj harmonici zabavljao bi svoje vršnjake iz susjedstva, ali i putnike na brodu koji vozi na relaciji Split – Vela Luka.

Oliver Dragojević (FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL) Oliver Dragojević (FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Prvi estradni nastup imao je sa 14 godina. Na splitskom festivalu nastupio je s pjesmicom Baloni. Dvije godine kasnije ozbiljno je zaplovio glazbenim vodama kao pjevač i klavijaturist popularne splitske grupe Batali.

Međutim, o karijeri glazbenika nije oduvijek maštao. Sa svojom obitelji živio je skromno, a kao dječak htio je biti mesar. "Kad sam bio mali, bio sam siromašan, a sa mnom je u školu išao sin mesara. Jedna cura Hajdi zaljubila se u njega jer joj je donosio šnicle. Zato sam htio biti mesar, da joj i ja donesem barem punjene paprike", izjavio je svojedobno Oliver za Jutarnji list.

Prema jednoj legendi, ime je dobio po Oliveru Twistu, no on to nikada nije izravno potvrdio. "Moja mama je poznavala ljude koji su se bavili čitanjem i pisanjem, pa ih je pitala za savjet. Za pokojnog brata su rekli da se nazove Aljoša. Rekli su - neka se zove Aljoša i to je za Istok i ako ostanu Rusi, a u slučaju da dođe do sr..., daj drugome sinu zapadno ime, pa sam ja dobio - Oliver. Tako smo imenovani u doba Hladnog rata", otkrio je nedavno pjevač.

U mladenačkim danima okušao se i kao soboslikar. Povremeno je radio kao ispomoć stricu, no posao mu je bio fizički zahtjevan pa je od njega brzo odustao. Vratio se glazbi koja mu je oduvijek bila najveća inspiracija. Zahvaljujući njoj, postao je velika zvijezda iako to svojim ponašanjem nikada nije dao naslutiti. Živio je i dalje skromno, u svojoj kućici uz more, daleko od blještavila i glamura.

Ipak, glamur je na svojoj koži itekako osjetio. Oliver je jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju. Vole ga u cijelom svijetu, a upravo su brojni obožavatelji ti koji mu daju mu snage proteklih mjeseci otkako se njegov život sveo na bitku za ozdravljenje. No Oliver se ne predaje. I dalje živi za publiku i koncerte, a bolest... teško da će uništiti starog morskog vuka koji ovom svijetu može još toliko toga dati.

 


 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene