Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koji film zaslužuje titulu najboljeg?


U posljednje vrijeme jedna od glavnih rasprava na debatama je i svakako ona o budućnosti kino projekcija filmova. TV kritičari smatraju da se to nikako ne može dogoditi iako priznaju strah prema novim tehnologijama. Svjetska kina nastoje pratiti takve stope razvoja i nude svojim gledateljima nevjerojatna iskustva gledanja filma. Svakako se možemo složiti kako je 3D već odavno prošlost, tako da nas sada u kinima može dočekati magla, prskanje vode ili pak puhanje vjetra u nas.

Vezani članci Slika nije dostupna Berlinale - Clooney i Merkel o izbjegličkoj krizi Slika nije dostupna Trebalo im je 12 godina, ali ono što su postigli je revolucija!

Medijska kuća BBC odlučila je provjeriti koji se filmovi mogu zvati klasicima. U stvaranju popisa sudjelovalo je 177 kritičara diljem svijeta. Svi se oni pitaju koji to filmovi mogu stajati bok uz bok sa Kumom, Pravilima igre, Tragačima, Sedam samuraja ili Građaninom Kaneom?

Među 100 odabranih, ocjenjivao se gotovo svaki detalj. Kostimografija, scena, rasvjeta, produkcija i još mnogo toga što stoji iza svakog dobrog filma, a zaključak je još bolji. Kino ne umire, ono se razvija.


1. 'Mulholland Drive' je nadrealni, američki noir film iz 2001. godine. Glavne uloge igrali su Justin Theroux, Naomi Watts i Laura Elena Harring.


 

 2.'In the Mood for Love', film u kojemu su glavne uloge igrali Maggie Cheung i Tony Leung.


 

3. 'There Will Be Blood' je povijesna drama Paula Thomasa Andersona iz 2007. godine. Film govori o pohlepnom naftašu u potrazi za još većim bogatstvom.

 

 

4. 'Spirited Away' je slavljeni fantastični anime film iz 2001. godine.

 

 

 

5. 'Boyhood' je svakako američki klasik. Glavne uloge igrali su Patricia Arquette, Ellar Coltrane i Ethan Hawke.


 

6. 'Eternal Sunshine of Spotless Mind' je američki SF film. Scenarij potpisuje Charlie Kaufman, a režira Michael Gondry.


 

 7. 'The Tree of Life' je američka drama s nadrealnim i eksperimentalnim elementima. Glavne uloge ostvarili su Brad Pitt, Sean Penn i Jessica Chastain.


 

8. 'Yi Yi' je tajvansko – japanski film producenta Edwarda Yanga.

 

 

9. 'A Separation' je iranski dramski film iz 2011. godine u režiji i produkciji Asgara Farhadija s Lejlom Hatami, Pejmanom Maodijem i Šahabom Hoseinijem.


 

 

10. 'No country for Old Men' je film Joela i Ethana Coena s Tommyjem Lee Jonesom, Joshom Brolinom i Javierom Bardemom.

 

 

I za kraj smo vam pripremili posljednji, dakle 100. na ljestvici.


100. 'Toni Erdmann' je njemačka komedija redatelja Marena Adea.