Završili 2013. godine

Trebalo im je 12 godina, ali ono što su postigli je revolucija!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Novi dan, novi film. Ovoga puta predstavljamo vam film 'Odrastanje' koji se isto našao u kategoriji za film godine. Ako ne želite znati kako završava film, nemojte ni početi čitati! *SPOJLER*

Film 'Odrastanje' (orig. Boyhood) sniman je u kratkim intervalima od 2002. do 2013. godine. To je revolucionarno filmsko iskustvo koje prati doživljaje obitelji tijekom 12 godina. U središtu je Mason koji sa svojom sestrom Samanthom kreće na emocionalno putovanje koje traje godinama - od djetinjstva do odrasle dobi.

Pogledaj i ovo showbuzz 'You go girl' VIDEO Govor koji je izazvao burnu reakciju žena u publici!

Film je dobio čak šest nominacija za Oscara među kojima je i prestižna kategorija za 'Najbolji film'.

VIDEO Ritam ludila: Nemilosrdne metode učitelja prerasle u - opsesiju!

O FILMU  

Film Odrastanje (Richard Linklater) je fikcionalna drama snimana s istom skupinom glumaca tijekom 12 godina. Film prati šestogodišnjeg Masona (Ellar Coltrane) kroz desetljeće prepuno promjena, kroz promjene u obitelji i obiteljske kontroverze, brakove, ponovne ženidbe, nove škole, prve ljubavi, gubitke ljubavi, dobra vremena, zastrašujuća vremena i neprekidno raspliće mješavinu slomljenih srca i čuda. No, rezultati su nepredvidljivi kako se svaki trenutak pretvara u sljedeći ispreplićući duboko osobno iskustvo doživljaja koji nas oblikuju dok odrastamo i neprekidnu mijenu prirode naših života.

Na početku priče školarac Mason sanjivih očiju suočava se s velikom promjenom - njegova privržena i vrijedna samohrana majka Olivia (Patricia Arquette) odluči se s njime i njegovom starijom sestrom Samanthom (Lorelei Linklater) preseliti u Houston. I to upravo u trenutku kad se njihov odavno neprisutan otac Mason Sr. (Ethan Hawke) vrati s Aljaske u njihov svijet.

U filmu glume Patricia Arquette, Ethan Hawke, Ellar Coltrane i Lorelei Linklater. Producenti su Richard Linklater, Cathleen Sutherland, Jonathan Sehring i John Sloss. Film su snimili Lee Daniel i Shane Kelly. Scenograf je Rodney Becker, a montažerka Sandra Adair.

POIGRAVANJE S VREMENOM



Filmovi se oduvijek poigravaju s vremenom - pokušavaju ukrasti trenutke koji nemilosrdno teku kroz naše živote i staviti ih u neku perspektivu, ili uroniti u mitsku, snenu dimenziju u kojoj je vrijeme izmiješano. Može li se suvremena drama snimati daleko dulje? Na to je pitanje Richard Linklater odlučio odgovoriti kad je prije 12 godina počeo snimati film Odrastanje. Želio je snimiti film o intimnim osjećajima i teško opisivom doživljaju djetinjstva. Nije bio siguran odakle početi, pa se dosjetio obuhvatiti sve.

Velik je izazov bio i pred glumcima - ne samo logistički, već i stoga što su svoje likove morali razrađivati kroz jako dugo vremensko razdoblje, dulje od trajanja ijednog kazališnog, filmskog ili televizijskog lika. Bilo je toliko teško objasniti što zapravo čini, pa je Linklater uglavnom šutio o svojem projektu, čak i dok je snimao druge filmove.

Što mislite, ima li film šanse u kategoriji za 'Najbolji film'?

 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene