Prošli četvrtak, u australskom Taronga zoološkom vrtu u Novom Južnom Velsu, rođena je Elka. Bio je to radostan događaj, jer je Elka prvi primjerak visoko ugrožene vrste francois lengur majmuna rođen u zarobljeništvu u povijesti Australije.


Francois lengur majmuna, koji potječe iz jugoistočne Azije, u prirodi ima samo oko 1000 primjeraka, tako da je Elkino rođenje donijelo veliku radost zaposlenicima Taronga zoološkog vrta, usprkos tome što su je majka Saigon i tata Hanoi odbacili odmah nakon rođenja.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Majmuni posjetiteljima ZOO-a kradu naočale Slika nije dostupna VIDEO: Zalutali pingvin završio na policiji

'Mladunče je samo ležala na podu, a Saigon i Hanoi su se činili vrlo uplašenima. Inače je normalna pojava među primatima da zbog neiskustva odbace prvo mladunče, pošto im njihov dolazak i pojava uzrokuju nešto poput šoka.', rekla je glavna njegovateljica Taronga zoološkog vrta, Mandy McLellan.

Iako odbačeno, mladunče će polako biti upoznato s roditeljima, a Elkin dolazak na svijet pokrenuo je nadu da ta vrsta neće biti izbrisana s lica Zemlje, kao na žalost mnoge druge.