Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva fotoaparata iz doba komunističke diktature u Kambodži i sandale Pol Pota, bivšeg vođe Crvenih Kmera i biti će ponuđeni na aukcijskoj prodaji, izjavio je u bivši fotograf režima Crvenih Kmera.


Nhem En koji je snimao zatvorenike u centru za kažnjavanje Tuol Sleng, ali i službene svečanosti tijekom razdoblja kada su Crveni Kmeri bili na vlasti (1975.-1979.), rekao je da je 500.000 dolara početna cijena povijesnih predmeta.

Vezani članci Slika nije dostupna Kakva obijest: 'Kraljica' poslala zrakoplov po sandale Slika nije dostupna FOTO: Mjesečev južni pol

Pol Potove sandale su izrađene od automobilske gume, a fotoaparati su njemačke odnosno japanske proizvodnje.

Nhem En danas je lokalni političar u okrugu Anlong Veng na sjeverozapadu zemlje, a novac od aukcijske prodaje potreban mu je, kako je sam rekao, da izgradi 'muzej u kojem će izložiti fotografije i predmete iz razdoblja vladavine Crvenih Kmera'.

Najstrašnija posljedica Pol Potova režima jest jezovita slika osam tisuća lubanja poredanih na jednom od kambodžanskih polja smrti koje je, između 1975. i 1979., na rubovima prašuma Indokine posijao komunistički režim Pola Pota i njegovih Crvenih kmera.

Ono pak što zaslon fotografske kamere nije mogao zabilježiti prepušteno je sumornim kronikama zbivanja na jugoistoku Azije. A one kažu da je tih osam tisuća na tropskom suncu izblijedjelih lubanja tek vrh ledene sante zločina koje je tijekom brutalne četverogodišnje vladavine nad svojim narodom (ali i u ime njega) počinila frakcija kambodžanskih maoista.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju