Ovo su samo neki strahopoštovanja vrijedni trenuci koje je snimio fotograf Brad Lewis, poznat pod nazivom 'Vulkanski čovjek'. Vatreni izljev lave eksplodirao je u zrak i zatim se slio u slane vode Tihog oceana iz Kilauea vulkana na Havajima.


Ovaj 50-godišnjak, fotografirajući snažne vulkane, našao se u mnogo smrtonosnih situacija. I dok pomisao približavanja vrućini od 2200 stupnjeva kod većine izaziva strah, on o tome ne razmišlja.

Vezani članci Lava na Havajima (Foto: AFP) Vriskovi i panika: Snimljen trenutak užasa kada grumen lave pada na brod pun turista Slika nije dostupna VIDEO Prirodni fenomen koji se 'šulja' i uništava sve pred sobom

'Približim se koliko mogu da ne budem na dohvat vatri, a ako ostanem pri vjetru, mogu se dosta približiti', rekao je Brad Lewis.

Lewis većinu svog posla obavlja u zoru ili u suton jer vjeruje da je tada najbolje svijetlo.

'Svi pokreti i teksture mogu tada su udruženi. Uvijek provjerim stanje prije nego snimim fotografiju kako bih mogao vizualizirati što želim, i biti baš u tom položaju u tom trenutku', dodaje Lewis.

Njegov živopisan i detaljan posao pomaže i istraživačima u havajskom nacionalnom parku, kojima je donirao svoje fotografije u posljednjih 20 godina.

Unatoč vidljivim opasnostima svog posla, on kaže kako uvijek igra na sigurno.

'Moja je najveća briga osobna sigurnost. Upotrebljavam posebnu plinsku masku kako bi zaštitio pluća od dima kojem se cijelo vrijeme izlažem. Nosim zaštitnu odjeću, ali ne onakvu kakvu nose istraživač oko vulkana, jer za razliku od njih u svakom trenutku želim znati u kakavim sam toplinskim uvjetima', kaže Lewis.