Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od stotinu posjetitelja i predstavnika medija se okupilo na druženju s glumcem Morganom Freemanom.


Poput Mickeya Rourkea i Kevina Spaceya prethodnih godina, posljednja festivalska 'Kafa sa', odnosno druženje sa celebrity gostom bila je ove godine na Festivalskom trgu s Morganom Freemanom. Filmska zvijezda uglavnom je pričala o svojem profesionalnom filmskom životu, dok o privatnom uglavnom nije bilo niti riječi. Preko stotinu okupljenih predstavnika medija i posjetitelja pratilo je 'Kafu sa Morganom Freemanom' posljednjeg dana 16. Sarajevo Film Festivala.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Danis Tanović je pogodio duh moje knjige' Slika nije dostupna Danis Tanović: Ovo je bila moja najljepša premijera u životu

>> Freeman izazvao euforiju, Noe utjerao strah u kosti

Glavna tema bila je njegova dugogodišnja filmska suradnja s Clintom Eastwoodom, koja je počela s filmom 'Unforgiven', a koja se po Freemanovim riječima skoro nije dogodila.

'U to vrijeme me je nazvao agent i rekao da sam dobio ponudu za Eastwoodov vestern. No honorar nije bio onoliki koliki sam očekivao, pa sam agentu rekao da neću glumiti, ako mi ne ponude veći honorar. Ubrzo nakon mojeg odbijanja, nazvao me je Clint Eastwood osobno i još jednom mi ponudio ulogu za isti honorar, a teško je odbiti Clinta Eastwooda', izjavo je Morgan Freeman.

'Djevojka od milijun dolara' bila je potpuno drukčija priča, za taj film za koji je Morgan Freeman dobio Oscara za sporednu ulogu, ga je Eastwood doslovce pitao koji karakter iz scenarija želi glumiti. Posljednji zajednički uradak 'Invictus' u kojem glumac igra južnoafročkog predsjednika Nelsona Mandelu bilo je nešto što je Freeman godinama planirao učiniti, ali nije imao pravu priču, jer je ispočetka razmišljao o tome da se scenarij napravi po Mandelinoj autobiografskoj knjizi, od čega je kasnije odustao.

O tome koliko se pripremao za ulogu možda se može najbolje iščitati iz njegove izjave 'Za ulogu Boga u 'Bruce Almighty' i 'Ewan Almighty' se nisam uopće morao pripremati, ali glumiti Nelsona Mandelu je nešto što iziskuje istraživački rad.'

Fremman se osvrnuo i na svoju ranu fazu u svijetu filma i vremenu kad je rasno pitanje i prava crne zajednice u Americi bilo goruće. Kako je sam kazao, postavljao je pitanja koja mu nisu nimalo pomogla u afirmaciji u to vrijeme. 'Trenutak kad sam počeo postavljati pitanja u vezi scenarija, bilo je kad sam dobio ulogu i kad bi mi netko rekao: Ti glumiš crnca. Ok, rekao sam tada, ali mi morate razjasniti kakvog crnca želite? Je li i nekome žute rase govorite da će taj glumiti Japanca, ili Kineza? Bio je to loš period. Vratio sam se u fokus kad su ta turbulentna vremena prošla i kad su u praksu ušli otvoreni kastinzi.

Na slavu je tako Freeman morao pričekati skoro do svoje pedesete godine, a u šali je rekao da je i to sa sobom donijelo i neke paradoksalne trenutke. 'Postao sam zanimljiv i redateljima čiji filmovi obiluju akcijom. To me znalo prilično umoriti. Na snimanju 'Robina Hooda' s Kevinom Costnerom sam se pitao: zar ste morali čekati da napunim pedesetu da bih jurio kroz šumu i vitlao mačem', nasmijao je Freeman prisutne anegdotom.

Ključni trenutak afirmacije u svojoj karijeri drži da je bio 1987. godine kad je u filmu 'Street Smart' bravurozno odigrao nemilosrdnog svodnika i u isto vrijeme počeo na kazališnim daskama izvoditi 'Driving Miss Daisy', predstavu koja je dvije godine kasnije ekranizirana i koja ga je izbacila u zvjezdanu orbitu. 'Mislim da su u tom trenutku mnogi zapazili da sam sposoban biti uvjerljiv u širokom spektru uloga. Lik Hokea Colburnea iz 'Driving Miss Daisy' je potpouna suprotnost Fast Blacku iz 'Street Smarta', izjavo je Freeman.

Na pitanje kako je doživio Sarajevo, opet je dao kompliment Sarajkama. 'Ovo je grad u kojem se hoda ulicama. Nema ovdje previše vožnje, kao u Americi. A pošto hodaš, ne možeš, a da ne primijetiš ljepotice na ulici. Pio sam vodu s jedne česme u gradu za koju su mi rekli: 'Ako piješ vodu na ovome mjestu, ili ćeš ostati, ili se sigurno vratiti u Sarajevo. Držim se toga.'

Glumac je bio prilično oprezan kad su u pitanju budući projekti: 'Ne volim pričati o tome. Može mi se dogoditi da sad nešto kažem, pa da me za dvije-tri godine pitaju: Morgane,što je bilo s tim i tim?'

Oprezan je također bio i na pitanje Ivane Nanut: 'Što smatra svojim najvećim grijehom, obzirom da prihvatio uloge Boga. 'Pao sam puno puta…Požuda je jedan od njih', izjavio je Morgan Freeman.

Poznatog glumca večeras još očekuje naklon pred sarajevskom publikom koja će gledati film 'Invictus', a sutradan Morgan Freeman odlazi put Dubrovnika gdje ga očekuje Dubrovnik Film Meeting.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju