Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Treća godišnjica smrti makedonskog pjevača obilježit će se u Novoj Gradiški.


U Novoj Gradiški, gradu pored kojeg je Todor Proeski 16. listopada 2007. prerano skončao svoj život, danas će se svečano otkriti spomen obilježje pored stadiona NK Sloge. Najavljen je i večernji koncert u sportskoj dvorani, na kojemu će nastupiti hrvatski i makedonski izvođači, a tradicionalni maraton od ove će se godine trčati Toši u čast.

Vezani članci Slika nije dostupna Sramota: Grob Toše Proeskog u očajnom je stanju! Slika nije dostupna Koncert s posvetom Toši Proeskom

Toše je život izgubio u prometnoj nesreći na autocesti Zagreb - Lipovac, na putu iz Skoplja prema Zagrebu. Prema slućbenom policijskom izvješću, vozač Georgij Georgijavski zaspao je za volanom i udario u teretni kamion. Zračni jastuci nisu se aktivirali, a zaštitni pojas, nažalost, nije pomogao pjevaču, koji je preminuo zbog ozljeda vratne kralježnice. Georgijevski i menadžerica Ljiljana Petrović u nesreći su bili teže ozljeđeni.

>> Zvjezdano nebo usred Skopja samo za voljenog Tošu Proeskog

>> Da je Toše Proeski živ, navršio bi 29 godina

Toše je izgubio život prije nego što je uspio diplomirati na Muzičkoj akademiji u Skoplju, gdje su ga od kraja školovanja dijelila samo dva ispita. Prema izjavama njegovih prijatelja, posebno ga je veselio diplomski rad - cjelovečernji klasični koncert. Glazbenim tajnama ga je za tu priliku podučavao William Rey u New Yorku, koji je svojedobno bio učitelj i Lucianu Pavarottiju.

Da je Proeski za makedonsku kulturu značio mnogo, dokazale su i suze predsjednika i premijera, u Skoplju je na dan pogibije odgođen rad parlamenta, a dan 17. listopada proglašen je nacionalnim Danom žalosti.

>> Toše Proeski – dvije godine od tragičnog odlaska legende

Toše je hrvatsko tržište osvojio hitovima 'Srce nije kamen' i 'Igra bez granica', a kobna nesreća zaustavila ga je na putu da postane i najveći ljubimac hrvatske publike, koja je s nestrpljenjem očekivala njegov prvi ovdašnji samostalni koncert. To je, nažalost, za njegove fanove ostala neostvarena želja. Malu utjehu pružio im je album 'The Hardest Thing', objavljen dvije godine nakon Tošine pogibije.