Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klavijaturist jedne od najslavnijih švedskih grupa, Mic Michaeli, govori ekskluzivno za Dnevnik.hr.


Kad smo zgotovili cijeli materijal neki su odmah počeli inzistirati da 'The Final Countdown' bude prvi singl. Ja sam predvodio skupinu koja se zalagala da pjesma uopće ne uđe na ploču, jer sam smatrao da je predugačka te da joj je melodija prekomplicirana. Srećom, nisu me poslušali. Mic Michaeli

Švedska grupa Europe bila je sve ono što su oni koji su se osamdesetih smatrali 'pravovjernim' rokerima - prezirali. Natapirane frizure, šareni outfit prepun marama i glam rock pjesmuljci utabali su dolazak Bon Jovija i ostalih 'šminkera' na svjetsku scenu. No, s podužim vremenskim odmakom, treba biti pošten pa priznati da su članovi Europea u jednom trenutku pogodili u sridu; pjesma 'The Final Countdown' i dan danas je jedna od najprepoznatljivijih hard rock melodija iz pred-Cobainovog vremena. Čuli ste je nebrojeno puta, a vjerojatno ćete još toliko.

Vezani članci Mislav Bago neformalno o poslu, politici i iznenađenju koje su mu pripremili 01 Više od 30 odrađenih izbora – Mislav Bago neformalno o poslu, politici i iznenađenju koje su mu pripremili Princeza Diana Promjene na BBC-ju nakon otkrića vezanog za intervju s princezom Dianom: ''Ništa ne poduzeti više nije opcija''

Sumrak Europea počeo se događati krajem osamdesetih, kada njihov album 'Out of This World' nije ni približno postigao uspjeh prethodnika 'The Final Countdown', koji se prodao u nekoliko milijuna primjeraka. No, što se našeg tržišta tiče, sjaj grupe Europe nakratko su obnovili Vatrogasci, koji su na prvom albumu iz 1992., u pjesmi 'Motori' odsvirali slavnu melodiju iz 'The Final Countdown' na fruli i harmonici.

Mic Michaeli, klavijaturist i povremeni basist grupe, nema u svojoj fonoteci nijedan album Vatrogasaca, no to nije bio razlog da ne popriča s novinarom Dnevnik.hr-a. Povod je bio ponovno okupljanje grupe (reuniona je u zadnjih petnaestak godina bilo nekoliko) i izlazak novog studijskog albuma 'Last Look at Eden', koji će svakog časa ugledati svjetlost dana. 'Sretan sam što smo ponovno koncertno aktivni, a i novi materijal samo što nije', rekao nam je na početku razgovora glazbenik punim imenom Gunnar Mathias Michaeli, koji je, poput ostalih članova benda, godinama nepravedno zasjenjen likom i djelom glavnom vokala grupe, Joeya Tempesta.

Mic je jedan od onih samozatajnih glazbenika, koji voli svoj mir i tišinu, a kad nije razbacan na pozornici, najradije vrijeme provodi sa svoje troje djece, Marcusom, Moom i Matildom. No, čini se da će opet na put. 'Već smo počeli sa koncertima. Zasad smo odradili neke ljetne festivale po Švedskoj i Britaniji, a zatim će uslijediti europska turneja. Do kraja godine svirat ćemo po Njemačkoj, a onda krećemo na ostatak kontinenta', otkriva Mic. U Hrvatsku doći neće, barem prema saznanju našeg sugovornika, no njegove želje su nešto drugo. 'Ne odlučujemo mi, nego menadžment. Imao sam želju s djevojkom ove godine posjetiti vašu obalu, ali nažalost to se nije ostvarilo.'

Još jedan povratnički album Europe zove se 'Last Look at Eden' i nipošto nije konfekcijski proizvod prepun power rock balada. Štoviše, Europe danas zvuče čvršće od onoga kako ih pamtite. Album je na tragu njemačke škole heavy metala, poput nečega što su nekad davno stvarali Helloween, Accept ili Running Wild. 'Mi taj stil volimo nazivati retro-modern. Zvučna slika vuče na sedamdesete, vrijeme kad smo slušali Deep Purple i Led Zeppelin, a produkcija je moderna. Nekako mi zasad najviše 'leži' naslovna pjesma, a i 'No Stone Unturned' mi je sve draža', kaže Mic.

'Publika polako ali sve više prihvaća novi materijal, kojega već naveliko izvodimo uživo. Čudno je kad u publici vidim klinke neke sasvim nove generacije koji se etiketiraju kao naši obožavatelji. to je odlična stvar, a znam i da uvijek možemo računati na naše stare fanove koji nas iznova otkrivaju', tvrdi klavijaturist benda, koji tvrdi da proživljava najsretnije trenutke od kada je, daleke 1984., na turneji 'Wings of Tomorrow'. 'Sada definitivno više uživamo na turneji. Odrasli smo, zdravije gledamo na stvari i puno se bolje provodimo.'

No, da je bilo po Micovom, Europe bi u glazbenoj povijesti zauzimali puno beznačajnije mjesto. Naime, ovaj 'vizionar' bio je protiv toga da 'The Final Countdown' uopće uđe na krucijalni album iz 1986. godine. 'Kad smo zgotovili cijeli materijal neki su odmah počeli inzistirati da 'The Final Countdown' bude prvi singl. Ja sam predvodio skupinu koja se zalagala da pjesma uopće ne uđe na ploču, jer sam smatrao da je predugačka te da joj je melodija prekomplicirana. Srećom, nisu me poslušali', pojašnjava Mic Michaeli. Rezultat svega bilo je da je njihov najpoznatiji singl poharao top-ljestvice po cijelom svijetu, a grupa je preko noći došla do globalne popularnosti.

'S vremenom sam shvatio veličinu i kvalitetu tog singla i dan danas je s radošću izvodimo. Publika uvijek nevjerojatno reagira kad čuju početne taktove, zato nam vjerojatno neće nikada dosaditi izvoditi je na koncertima', posuo se pepelom po glavi Mic Michaeli, koji je na tom albumu supotpisao još jedan veliki hit, power baladu 'Carrie'.

Obožavatelji metal muzike su iz Skandinavskih zemalja navikli na neke malo turobnije i žešće zvuke, no Europe je, što god 'pravovjerni' mislili o njemu, definitivno širom otvorio vrata skandinavskim grupama, od kojih većina i dana vlada globalnom metal scenom. Koliko je zapravo konkretan utjecaj Europea na švedskoj, pa i svjetskoj sceni, pitali smo Michaelija. 'Ustvari, ja to ne znam. Vjerojatno su neki klinci počeli osnivali bendova ponukani našim uspjehom. Sasvim sigurnom znam da je pod izravnim našim utjecajem nastala odlična grupa Heat, koja dolazi iz našeg rodnog grada Upplands Vasbyja.

Mic Michaeli tvrdi da ne sluša grupe koje su glazbenim izrazom slični njegovom matičnom bendu, a da je zadnji rock sastav koji je privukao njegovu pažnju bio Audioslave. Na budućnost Europea gleda s optimizmom. 'Doživjeli smo ogroman uspjeh osamdesetih, no bilo bi glupo pokušavati se vratiti na stare staze slave, jer je to neizvedivo. Ne želimo kopirati sami sebe, već se nastojimo razvijati. Radimo ono što volimo, pridobivamo nova obožavatelje i to je velika stvar', rekao nam je na kraju intervjua Mic Michaeli.