Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Milijuni internetskih korisnika koji neprestano skidaju glazbu i 'blockbuster' filmove nemaju namjeru isključiti se s neta, no takvo besplatno skidanje i dijeljenje istog materijala s drugim korisnicima je ilegalno, koliko god da se to činilo kao praktično rješenje. Glazbena industrija već godinama pokušava takvom piratstvu stati na kraj. No, rješenje se još ne nazire.


U principu, nemoguće je provesti zabranu besplatnog skidanja u djelo, jer milijuni korisnika nemaju namjeru prestati s tim praktičnim, ali zakonski zabranjenim činom.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvat tuži Lufthansu, traži i do 30 milijuna eura Slika nije dostupna VIDEO: Premijerka na platnom spisku fetish Nives Celzijus!?

Prošle godine britanska je vlada predložila da se napravi crna lista 'piratskih' korisnika interneta, uključujući i roditelje čija se djeca također bave slobodnim aktivnostima poput skidanja filmova i glazbe.

To je bio očajnički pokušaj da se stane na kraj piratstvu, koje na godinu samo u Britaniji, zbog šest i pol milijuna redovitih korisnika, glazbenoj industriji napravi manjak od jedne milijarde funti. Uvidjevši dubinu problema, glazbena je industrija reagirala i poslala mail upozorenja svim on line korisnicima u zemlji, kako bi ih se upozorilo na nove kazne i sankcije, ako ih se uhvati da besplatno skidaju glazbu i filmove. No, to je bio samo jedan u nizu neuspješnih pokušaja da se ponovno pokrene posrnulo tržište prodaje originalnih CD-a i DVD-a.

Rješenje je ponudila i britanska agencija za zaštitu autorskih prava (BPI – British Phonographic Industry ). Predlažu da svim korisnicima koji budu besplatno skidali i dijelili materijal s ostalim korisnicima isključi osnovni pružatelj internetskih usluga 'ISP – Internet service provider'.

No, vlada je omogućila slobodu odabira ISP-u. Odlučeno je da pružatelji internetskih usluga nisu nužni isključiti svoje pretplatnike ako to utječe na prihode koje od njih ostvaruju, izjavio je David Lammy, ministar za intelektualna prava, prenosi The Times.

Dodao je kako se ne smije u isti koš stavljati mafija i organizirani kriminal s mlađim ljudima, tj. korisnicima koji još nisu shvatili zakon u potpunosti.

'O tome se ne može govoriti kao o teškom kriminalu, jer nije isto skinuti i poslušati nečiju pjesmu koja je dostupna gotovo na svakom koraku, ili ukrasti, primjerice, najnoviji LCD televizor. Jednostavno ne bi bilo u redu da vlada donese zakon koji bi omogućavao BPI-u dovoljno snažan utjecaj na pružatelja internetskih usluga (ISP). Naime, ako se onima koji besplatno skidaju glazbu trajno onemogući pristup internetu, to bi dovelo do fijaska i velikih financijskih gubitaka ISP-a.', rekao je ministar Lammy.

Dodao je kako to najvjerojatnije ne bi bilo ni izvedivo.

Službeni predstavnik britanske agencije za zaštitu autorskih prava (BPI) najoštrije je osudio riječi ministra Lammyja.

BPI je reagirao, te ponovo pokušao naći zajedničku točku interesa s upravom ISP-a, te objasniti svoje razloge zašto bi ISP. trebao prihvatiti prijedlog kojim bi se potaknuli svi internet korisnici da s ilegalnog besplatnog dijeljenja datoteka podupru ideju za stvaranje i korištenje nove legalne stranice za skidanje autorskih datoteka, gdje bi izvođači pjesama, na kraju krajeva mogli biti normalno plaćeni za svoje stvaralaštvo.

'Sramotna je činjenica da svi talentirani umjetnici koji su uložili godine u vlastito školovanje i unapređivanje, ne mogu zaštititi svoje autorsko djelo. Ispada da se njihov rad i trud ne mogu isplatiti ni osigurati od strane vlade ni pružatelja internetskih usluga. Zbog nepoduzimanja ikakvih sigurnosnih koraka, sav materijal dostupan na netu koji je u ISP-ovoj domeni, može se skinuti s bilo kojeg kompjutora u svijetu spojenog na internet. Kako onda naplatiti rad, znoj i odricanje pojedinca, ako svatko može besplatno skinuti i proslijediti taj materijal dalje?', izjavilo je vodstvo BPI-a.

Prema službenom izvješću Međunarodne federacije za zaštitu autorskih prava, samo prošle godine 95 posto skinutog glazbenog materijala s interneta bilo je ilegalno.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju