Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još je jako malo vremena preostalo do premijere jednog od najiščekivanijih filmova u povijesti - 'Avatar'.


'Avatar'  je najzahtjevniji i najskuplji film ikada snimljen. Redatelj James Cameron čekao je deset godina da tehnologija dovoljno napreduje kako bi snimio čudesan svijet koji nadilazi maštu. Njegova ideja košta pola milijarde dolara.

Fabula

Vezani članci Slika nije dostupna Produljeni 'Avatar' na DVD-u i Blu-Rayu Slika nije dostupna James Cameron: Nisam radio 'Avatar' zbog zarade i nagrada

Priča o vanzemaljskom svijetu ispripovijedana je kroz oči Jakea Sullya (Sam Worthington), bivšeg pripadnika Marinaca, sada prikovanog za invalidska kolica koji kreće u epsku pustolovinu boreći se za vanzemaljski svijet koji uskoro postaje njegov dom.

Ideja je producirana pune četiri godine, revolucionarna tehnologija napokon je dostupna, stoga Cameron napokon uspijeva stvoriti film svih filmova. Dobiva zadatak da otputuje svjetlosnim godinama daleko od Zemlje, u postaju na mjesecu Pandora, gdje korporacije iskopavaju rijedak mineral nužan za rješavanje energetske krize na Zemlji. Pošto je atmosfera Pandore toksična, znanstvenici su stvorili 'Program Avatar' koji genetskim inženjeringom stvara hibride ljudske DNK i DNK autohtonog naroda Pandore - Na'vija.

Sada kada Jake ponovno može hodati dobiva zadatak infiltrirati se u zajednicu Na'vija koji su postali glavna prepreka iskapanju dragocjenog minerala. Donekle predvidljivo i očekivano, Jake posustane u izvršenju zadatka u trenutku kada mu se pred očima stvori prelijepa Na'vi ženka Neytiri. Ona mu spašava život, a on se sve više oglušuje na naredbu i zadatak. Jake se odluči prikloniti njezinom narodu, koji ga prihvaća te se uskoro sve više zaljubljuje u Pandoru, svijet Na'vija kao i njihov način života te naravno lijepu Neytiri.

Što o projektu kaže redatelj James Cameron?

''Avatar' je najzahtjevniji film koji sam ikada snimio. Želio sam snimiti poznatu vrstu pustolovine u potpuno nepoznatom okolišu smještajući klasičnu priču o pridošlici u stranu zemlju i kulturu na vanzemaljski planet. Priča je dizajnirana klasičnim potezima, ali ipak imamo brojne obrate i iznenađenja za gledatelje. Sanjao sam o snimanju ovakvog filma, smještenog na drugi svijet prepuno opasnosti ali i ljepote. Sve je počelo kada sam kao klinac čitao popularne znanstvene fantastike i stripove, provodio sate u školi crtajući vanzemaljska stvorenja. S 'Avatarom' sam napokon dobio priliku ostvariti svoj san', rekao je James Cameron koji potpisuje filmove 'Titanic', 'Terminator', 'Terminator 2: Sudnji dan', 'Istinite laži' i 'Bezdan'.

Vrijeme i mjesto

Radnja 'Avatara' odvija se na mjesecu Pandora koji ima okoliš sličan Zemljinom, ali koji kruži oko plinovitog diva Polyphemusa u zvjezdanom sustavu Alpha Centauri A udaljenom 4,4 svjetlosne godine od Zemlje. Kada znanstvenici otkriju kako je Pandora bogata rijetki mineralom 'unobtaniunom' započinje utrka za iskorištavanjem njegovih bogatstava. Unobtanium ne postoji u našem Sunčevom sustavu, ali je ključan za rješavanje energetske krize koja se pojavila na Zemlji u 22. stoljeću. Upravo zato u korporaciji Resources Development Administration odlučeno je kako će potrošiti nekoliko milijardi dolara kako bi krenuli prema Pandori i započeli s iskopavanjem.

Priča je smještena u 2154. godinu, 30 godina nakon što je na Pandori uspostavljena rudarska kolonija. Prodiranje ljudskih snaga na teritorij autohtonih Na'vija dovodi do sve većih tenzija između dvije vrste, gurajući ih prema otvorenom ratu.

Misija Jakea Sullyja

Jake Sully stiže na Pandoru kako bi postao najnoviji 'upravljač' u 'Programu Avatar' - pokušaju ljudskih znanstvenika da uspostave 'most povjerenja' sa Na'vijima koristeći genetski stvorena tijela kako bi vanzemaljcima djelovala pristupačnije. No, Jake dobiva i dodatni zadatak. Pukovnik Miles Quaritch, vođa ljudskih sigurnosnih snaga, zapovijeda mu da se ubaci u lokalni klan Na'vija i otkrije kako ih podčiniti ili pokoriti. Quaritch je zapovjednik Secopsa, privatne sigurnosne tvrtke koja brani Vrata Pakla od opasnih predatora Pandore i od jednako opasnih Na'vija.

Iako su u osnovi neuredna plaćenička vojska, odlično su opremljeni i raspolažu teško naoružanim letjelicama pomičnih rotora i 'AMP Odijelima' - golemim borbenim robotiziranim odijelima. Ispostavi se da je Jake pogrešno odabran za sudjelovanje u takvoj eksplozivnoj situaciji, naime, kada se nađe rastrgan između plemenitih Na'vija i RDA vojnih snaga odlučnih uništiti mjesto gdje klan Na'vija živi već deset tisuća godina, Jake odlučno kreće u akciju i tu kreće pakleni kaos.

Na Pandori žive brojni klanovi Na'vija, no Jake upoznaje klan Omaticaya koji već deset tisuća godina živi unutar golemog 300 metara visokog stabla. Klan koristi slojevitu unutarnju strukturu stabla kao svoje selo. Ometicaye imaju jasno određenu socijalnu hijerarhiju - vođa klana ili 'Olo'eyctan' je Eytukan koji položaj moći dijeli sa Mo'at koja je 'Tsahik' ili šaman klana. Njih dvoje su ujedno Neytirini roditelji. Položaj Olo'eyctana treba sljedeće pripasti snažnom i ponosnom mladom lovcu Tus'teyu, kome je Neytiri obećana u dogovorenom braku.

Kako je film napravljen (ili što je 'performance capture mode')

Redatelja Jamesa Camerona nije zanimalo stvaranje vanzemaljske vrste pomoću šminke. Do danas je istražen gotovo svaki mogući dizajn i metoda stavljanja gumenih maski na lica glumaca, a sama tehnika je inherentno ograničena. Koristeći tu tehniku, nije moguće mijenjati veličinu očiju i razmak među njima. Također nije moguće mijenjati proporcije tijela ili veličinu lika. Osim toga, gumena šminka ograničava izvedbu glumca.

No, kod korištenja 'performance capture metodea' nema takvih ni sličnih posljedica. Iako kompjuterski generirani likovi u 'Avataru' nalikuju glumcima koji ih glume, njihove osnovne proporcije su drastično različite. Na'viji imaju dvostruko veće i više razmaknute oči od ljudi. Također, Na'viji su mnogo vitkiji od ljudi, sa dužim vratovima i potpuno različitom strukturom kostiju i mišića od čega su najočitije njihove ruke sa tri prsta. Plava šminka za tijelo bi kožu učinila neprozirnom, no pomoću kompjuterske grafike likovima može biti dana prozirna koža koja se ponaša poput prave, u kojoj pigment površine ne guši crveni sjaj potkožnih krvnih žila, kao u situacijama kada snažna svjetlost pada na pozadinu ušiju likova.

Revolucionarno kompjuterski generirani likovi

Cameron je tražio način da stvaranje vanzemaljskih likova odvede u 21. stoljeće. 1995. godine je bio svjedokom naglog napretka kompjuterski generiranih likova, pomislivši kako bi njegov davni san o filmu smještenom na drugom svijetu napokon mogao biti moguć. Kako je već u svojim filmovima 'Bezdan' i 'Terminator 2: Sudnji dan' stvorio revolucionarne kompjuterski generirane likove, Cameron je sada želio kompjutersku umjetnost odvesti u nove visine, pa je osmislio vizualno ambicioznog 'Avatara'. No, kada su njegov prijedlog za film analizirali stručnjaci kompjuterske animacije, Cameron je shvatio da je tehnologija potrebna za postizanje fotorealizma još uvijek godinama daleko, te je projekt 'spremljen u ladicu', kako je sam rekao.

>> 'Avatar' je najskuplji film u povijesti kinematografije

>> 'Avatar' - čudo filmske tehnologije je dovršeno!

2005. ponovno je pokrenuo projekt, jer mu se učinilo da su potrebne tehnike na dohvat ruke. U to vrijeme je još uvijek bilo zabrinutosti da likovi neće djelovati sasvim realistično, i da će patiti od uznemiravajućeg efekta mrtvih očiju koji se pojavio u nekim ranim 'performance capture' filmovima. Ekipa uskoro razvija novi 'performance capture' sustav namijenjen snimanju izraza lica, koji pomoću kamere montirane na kacigu snima i najmanje promjene facijalne ekspresije glumaca.

Umjesto korištenja tehnike stavljanja reflektivnih markera na lica glumaca pomoću kojih je moguće grubo bilježenje izraza lica, glumci su nosili posebno izrađenu opremu, sličnu ragbi kacigi, koja je sadržavala malu kameru. Kamera je bila usmjerena prema licu glumca i snimala je izraze i pokrete facijalnih mišića detaljnije nego što je ikada ranije bilo moguće. Što je najvažnije, kamera je snimala pokrete očiju, što nije bio slučaj sa ranijim sustavom.

Zahvaljujući tome snimateljska ekipa je mogla koristiti puno veći prostor za snimanje, točnije šest puta veći od prijašnjih studija za snimanje 'performance capture' filmova. Ovaj studio je upotrijebljen kako bi se snimili živi konji u galopu, akrobacije koje su tražile složene žičane strukture te čak zračne sukobe između letjelica i letećih stvorenja. U tom smislu su revolucionarne kamere za snimanje lica bile ključne ne samo za prikazivanje najsuptilnijih nijansi emocija likova, već i za najveće spektakle u filmu.

Virtualna kamera

Još jedna inovacija stvorena posebno za ovaj film je 'virtualna kamera' koja je Cameronu omogućila snimanje scena unutar kompjuterski generiranog svijeta. Kroz tu vizualnu kameru redatelj ne bi vidio Zoë Saldana, već njen tri metra visok lik plave kože, Neytiri. Umjesto Sigourney Weaver i Sama Worthingtona, vidio bi njihove goleme plave avatare, sa repovima i golemim zlatnim očima. A umjesto ogoljelog sivog Volumena, vidio bi bogatu prašumu Pandore, lebdeće Hallelujah Planine ili ljudsku koloniju Vrata Pakla.

Uslijedila je suradnja s Oscarom nagrađenom tvrtkom za vizualne efekte Petera Jacksona, WETA Digital. WETA-ini revolucionarni foto-realistični likovi poput Golluma iz 'Gospodara prstenova' naveli su Camerona na ideju kako bi oni mogli udahnuti život njegovim Na'vi likovima. Iz WETA radionice su uvjerili redatelja da će njihova ekipa vrhunskih animatora prenijeti svaki detalj izvedbe na likove Na'vija ili avatara. Taj proces je uključivao snimanje iznimno preciznih podataka u trenutku izvođenja scene te godinu dana razvijanja računalnih 'temelja' koji će kompjuterski generiranim likovima omogućiti da osjećaje izražavaju identično kao glumci čiju izvedbu odražavaju.

Je li 'Avatar' animirani film?

Upitate li animatore u WETA radionici je li 'Avatar' animirani film odgovorit će vam da su avatari i Na'viji animirani. Upitate li Jima Camerona reći će da su likove odglumili glumci. Istina je da su svi u pravu. Bila je potrebna golema vještina animacije kako bi se osiguralo da likovi izvedu isto što su glumci izveli. No, istovremeno, te izvedbe nisu na nikoji način uljepšane ili pretjerane.

'Glumci me pitaju pokušavam li ih zamijeniti. No, istina je skroz suprotna - mi ih pokušavamo osnažiti, dati im nove metode da se izraze i da stvaraju likove bez ikakvih ograničenja. Nikako ne želim zamijeniti glumce, ja iskreno uživam raditi s njima. To je moj posao kao redatelja. Ono što pokušavamo zamijeniti je pet sati koje bi glumci provodili u stolcu za šminkanje, što je uobičajen način za stvaranje likova kao što su vanzemaljci, vukodlaci ili demoni. Sada glumci mogu biti tko ili što god požele, bilo koje dobi ili čak spola, i sve to bez potrošenog vremena i neugode koju zahtijeva složeni proces šminkanja', ispričao je Cameron.

'Avatar' ide i korak dalje, stavljajući foto-realistične likove u svijet koji je također kompjuterski generiran, no koji u potpunosti djeluje stvarno. Svaka biljka, svako stablo i svaki kamen su stvoreni i oblikovani u kompjuterima tvrtke WETA Digital. WETA-i je bilo potrebno više od Petabajta (tisuća terabajta) digitalnog prostora za sve kompjuterski generirane dijelove filma, sve biljke i životinje, insekte, kamenje, planine i oblake. Za usporedbu, na filmu 'Titanic' je bilo potrebno svega dva terabajta za stvaranje (i potapanje) cijelog broda i tisuća putnika. Dakle, dakle petstoti djelić materijala korištenih za film 'Avatar'.

Kako je sniman 'Avatar'

'Avatar' je snimljen stereoskopskom 3D tehnikom, tako da nije samo WETA morala kompjuterski generirane scene oblikovati u 3D, već su i igrane scene također morale biti snimljene 3D tehnikom. Za to je Cameron upotrijebio Fusion kamera sustav koji je stvorio zajedno sa Vinceom Paceom. U razvoj tog sustava uloženo je sedam godina, ali je zbog toga danas najnapredniji stereoskopski sustav na svijetu.

Osamnaest mjeseci su proveli razvijajući 'performance capture mode' sustav, prije nego je uopće snimljena ijedna scena s glumcima.

'Uvijek sam se trudio pomicati granice, ali ovoga puta granica se odupirala. Zato smo morali gurati jače. Iskustvo snimanja 'Avatara' bih usporedio sa skakanjem s litice i pletenjem padobrana tijekom pada', rekao je redatelj. Producent Jon Landau nadovezao se: 'U konačnici, reakcija gledatelja na film neće imati veze sa samom tehnologijom. Oni će reagirati na likove i priču koje je Cameron stvorio. Tehnologija je omogućila da redatelj ispriča priču koju inače ne bi bilo moguće ispričati'.

'Uvijek se sve svodi na jedno pitanje - je li ovo dobra priča? Diskusija će se vodit o likovima, i ljudskim i vanzemaljskim te njihovim putovanjima. Tehnologija je toliko napredna da jednostavno nestaje, ostavljajući samo čaroliju, osjećaj da ste zaista tamo i da su priča, likovi i emocije zaista stvarni', smatra Cameron.

Kako je stvorena Pandora

Budući da se sva akcija filma zbiva na Pandori, bilo da je riječ o ljudskoj bazi Vrata Pakla ili o divljinama prašume, svaki detalj pred kamerama ili generiran u kompjuteru morao je biti dizajniran i stvoren. Paralelno sa razvijanjem tehnologije, proces dizajniranja se odvijao dvije godine prije nego je uopće započeto snimanje. Autori filma su unajmili ekipu svjetski poznatih umjetnika kako bi osmislili svaki lik, stvorenje, biljku, kostim, oružje, vozilo i detalj okoliša koji se pojavljuju u filmu.

Kao i likove, Cameron je Pandoru oblikovao da bude prepoznatljiva, ali i egzotična. 'Željeli smo da se životinje i flora razlikuju od Zemlje, tako da gledatelji stalno budu svjesni da se nalaze na drugom svijetu, no da im istovremeno sve bude razumljivo', objašnjava Cameron. Na Pandori stabla su visoka preko 300 metara, neke planine plutaju u zraku, zna se za svaku životinju kako se ponaša, što jede i tko su joj prirodni neprijatelji.

Stvorenja s Pandore

Pandorina brojna čuda uključuju svjetsku živčanu mrežu, kojom su povezani svi biljni i životinjski oblici života na mjesecu. Središte te mreže, pravo srce i mozak mjeseca je golemo, kvrgavo i drevno stablo vrbe koje je epicentar Na'vija i produžetak njihove duše te mjesto namijenjeno regeneraciji i znanju. Ovo 'Stablo Duša' se nalazi u središtu najsnažnijeg magnetskog polja na Pandori. Nevidljivo polje je prije brojnih tisućljeća stvorila neobične geološke formacije lukova koji stvaraju kamene duge iznad dubokog kratera u kojem se nalazi Stablo Duša.

Najopasnije stvorenje na Pandori je Thanator, pantera iz pakla. Onda su tu Vipervukovi - bez dlake i sa sjajnom kožom koja izgleda kao preklopni oklop. Najviše uznemiruju njihove šape koje izgledaju poput crnih kožnih ruku. Golemo krilato stvorenje nazvano Banshee je ključno za Jakeovo putovanje, naime, u jednom od Na'vi testova Jake mora svladati i jahati Bansheeja kako bi postao vođa u zajednici Na'vija. Test dodatno otežava činjenica da mora svladati onog Bansheeja koji želi ubiti svog jahača.

Pandorin raznolik životinjski svijet uključuje i druge životinje - jelena sličnog Hexapedu, agresivnog Hammerhead Titanoherea, golemog biljojeda koji nalikuje mrzovoljnom nosorogu s golemim maljem umjesto glave te Leonopteryxa, kraljevskog letećeg predatora sa rasponom krila od dvadeset metara. Jedna od manjih i nježnijih vrsta na Pandori je Woodsprite koja nalikuje meduzi i kroz noćni zrak lebdi mašući svilenkastim pipcima. Na'vi ih nazivaju Atokirina, a riječ je zapravo o sjemenkama svetog 'Stabla glasova' Utraya Mokri, što ih čini iznimno važnim dijelom duše prašume. Kada jato njih sleti na Jakea, Neytiri to tumači kao važan znak, a situacija kreće u neočekivanom smjeru.

Ratnici, letjelice i oružje

Oscarom nagrađeni Richard Taylor i njegova ekipa iz WETA radionice izradili su rekvizite i oružje kako za Na'vije tako i za teško naoružane jedinice RDA. Umjetnik TyRuben Ellingson je dizajnirao brojna vozila kojima se služe vojne snage smještene u Vratima Pakla, i koja igraju ključnu ulogu u epskoj konačnoj bitci koja suprotstavlja strojeve Bansheejema, i okorjele ljudske vojnike Na'vi ratnicima.
AMP odijelo ljudima omogućuje lakše kretanje po Pandori.

Masivna odijela i njihove vozače na razne lokacije prenosi vjerojatno najopasnija letjelica u RDA arsenalu - 'C-21 Dragon Gunship'. Golemi naoružani helikopter zbog svojih dvostrukih kokpita nalikuje velikom opasnom insektu. Gotovo jednako razoran je AT-99 Scorpion Gunship, manja i okretnija verzija velikog helikoptera namijenjena napadu. A na svijetu koji nema sletnih pista ova vozila pomičnih rotora imaju ključnu sposobnost vertikalnog uzlijetanja i slijetanja.

Najveće vozilo u filmu, dugačko preko kilometar je ISV Venture Star, međuzvjezdani brod koji na Pandoru prevozi RDA osoblje, pa i samog Jakea. Brod pokreću antimaterijski motori koji postižu sedam desetina brzine svjetlosti, no putovanje do udaljene Pandore traje gotovo šest godina koje putnici provode u komorama za spavanje. Za spuštanje na površinu planeta iz orbite došljaci se ukrcavaju na Valkyrie TAV (Trans-Atmosfersko Vozilo), potomak današnjeg svemirskog šatla.

Dovršavanje filma

Proces post-produkcije 'Avatara' bio je izrazito atipičan. Na većini filmova proces montaže počinje tek u post-produkciji, no na ovom filmu Cameron je s montažerima Stephenom Rivkinom i Johnom Refouaom započeo proces na snimkama još tijekom pred-produkcije. Montažeri su sa svojom opremom bili uobičajen prizor tijekom snimanja, ispostavljajući svaki mjesec montirane snimke u WETA radionicu. 'Prije nego smo snimili ijedan kadar igranog filma, već smo WETA-i isporučili više od sedamdeset minuta montiranog materijala', kaže Cameron.

Ključan dio procesa post-produkcije je bila glazba skladatelja Jamesa Hornera. Spojio je klasične simfonijske elemente sa zvukovima uključuju vokalne izvedbe na jeziku Na'vija, kao i neobične akustične i elektronske instrumentale.
Ljubitelji filma i glazbe su nestrpljivo očekivali ovu novu suradnju Camerona i Hornera; Hornerov rad na filmu 'Aliens' iz 1989. godine rezultirao je jednim od najboljih akcijskih filmskih albuma svih vremena, a glazba iz filma 'Titanic' ušla je u filmsku povijest. Za

'Avatar' Horner se vraća suradnji sa Simonom Franglenom s kime je stvorio veliki hit 'My Heart Will Go On'. Novu pjesmu, 'I See You', pjeva međunarodna senzacija Leona Lewis, a može je se čuti na kraju filma.

Kada je ušao u završnu fazu produkcije Cameron je svoju viziju želio podijeliti sa ostatkom svijeta. Premijerno je prikazao odabrane produžene scene na ključnim domaćim i međunarodnim okupljanjima kino distributera te na golemom pop kulturnom događanju 'Comic-Con'.

Showbizz i Continental film vam daruju 2x2 ulaznice za film 'Avatar' u Moviplexu. Pošaljite svoje podatke na showbizz@novatv.hr i uživajte u najskupljem filmskom spektaklu svih vremena!