Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otac i sin u istom filmu

Rade Šerbedžija: 'Ja sam navijao za Partizan, a Danilo za Hajduk'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danilo Šerbedžija debitirao je s filmom 'Sedamdeset i dva dana' u kojem mu otac tumači glavnu ulogu.

Možda najveće ovogodišnje očekivanje publike na Pula Film Festivalu je premijera filma 'Sedamdeset i dva dana',  cjelovečernjem igranom prvijencu redatelja Danila Šerbedžije. Prije svega veliki interes vlada zbog zbog okupljene all stars glumačke ekipe s ovih prostora, koju čine Rade Šerbedžija, Mira Banjac, Bogdan Diklić, Krešimir Mikić, Nebojša Glogovac, Dejan Aćimović, Predrag Vušović, Živko Anočić i Lucija Šerbedžija. Po riječima nekih filmskih kritičara koji su pogledali film, 'Sedamdeset i dva dana' je film na tragu velikog redatelja Slobodana Šijana, koji je snimio filmove 'Ko to tamo peva' i 'Maratonci trče počasni krug'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Među najvećima u svijetu Šerbedžijin film '72 dana' na festivalu u Švedskoj Slika nije dostupna Lucija Šerbedžija pokazala Anastaziju Lucija Šerbedžija po prvi put prošetala kćerkicu Anastaziju

>> 'Po mom profesoru ja sam jedini hrvatski glumac koji ne zna hrvatski'

>> Prvi domaći ZF film snimljen za samo 200.000 kuna!

'Scenarij je jako dugo nastajao. Napisao sam ga 2002. godine, dakle osam godina se 'vuče'. Mislim da će mi za drugi film trebati manje vremena. Dosta ljudi se iznenadi kad saznaju da je scenarij temeljen na istinitoj priči.

Jedan Crnogorac je sa mnom služio još onu bivšu JNA. Kad ga je kapetan pitao s kim živi, on mu je odgovorio: S ocem, stricem i rođakom. 'Što ti radi otac?', pitao ga je kapetan. 'Ništa druže kapetane', odgovorio mu je ovaj. 'Što ti radi stric?', 'Ništa druže kapetane.', 'Što ti radi rođak?', 'Ništa druže kapetane.' 'Pa od čega živiti?', pitao ga je kapetan iznenađeno. 'Čuvamo babu da ne umre, jer prima penziju', odgovorio mu je vojnik na kraju. Ta priča mi je ostala u glavi još od onda. Naravno, pitao sam se što bi bilo da baba umre? I eto preselili smo priču u Liku i nastao je film', izjavo je redatelj Danilo Šerbedžija.

Pitanje koje se nameće samo po sebi jest koliko je utjecaja u samome filmu sina debitanta imao slavni otac Rade koji je pristao na glavnu ulogu. Rade Šerbedžija je svoj odnos sa sinom dočarao prilično slikovito.

'Ovo nije prva suradnja između mog sina i mene. Dosta puta smo neke stvari radili zajedno. Imamo tu interakciju. Radili smo i na nekim koncertima zajedno, radio je dokumentarni film, bio je i pomoćnik režije, što je isto kreativan posao. Tada me zapravo iznenadio koliku energiju ima kad se radi. Nemamo mi taj odnos, nešto kao otac i sin.

Mi smo naše pitanje riješili jedne davne godine, on je imao devet, ili deset godina. Ja sam po inerciji iz djetinjstva navijao za Partizan i mene su zvali Moca, moji dečki koji su sa mnom igrali mali nogomet u Zagrebu. Zampata i kompanija. E onda je i Danilo po inerciji u svojoj najmlađoj dobi navijao za Partizan, jer je to bio tatin klub.

Sjećam se da je jednom došao i rekao: 'Tata ja ne bih više navijao za Partizan.' Ja sam rekao: 'Sine nema problema, navijaj za Dinamo. Zagreb je tvoj grad, tu si rođen. Normalna stvar je da navijaš za Dinamo.' On je na to rekao: 'Tata ne bih ja navijao za Dinamo.' 'Za kog bi onda navijao?', upitao sam ga. 'Za Hajduk!'. 'Zašto za Hajduk', opet sam ga upitao. 'Zato što je Šure najbolji', odgovorio je.

I tako smo nas dvojica raščistili te stvari po pitanju autoriteta. Mi smo više prijatelji, što ja strašno volim, jer od njegove mladosti imamo takav odnos. Tako da sam ja u filmu zaista bio član ekipe. Koliko sam mogao pomoći sa svojim savjetima, koje razmjenjujem i s drugim redateljima, toliko sam vjerojatno i pomogao Danilu', izjavio je Rade Šerbedžija.

Na predstavljanju filma pred domaćim medijima bila je prisutna velika glumca jugoslovenskog filma, Mira Banjac koja je bila istinski ganuta time što je na Pula Film Festivalu. U jednom trenutku je kazala kako ima toliko veliku tremu da bi najradije odmah otišla kući, pa da joj netko naknadno prepriča kako je prošla projekcija filma u pulskoj Areni, na što je dobila veliki spontani aplauz predstavnika medija u dvorani Circola.

'Pa nevjerojatno je da se jedan krug zatvorio. Od moje tri Zlatne Arene, ja sam posljednju dobila ovdje u Puli za film gospodina Bogdana Žilića. Ne mogu vjerovati da je toliko vremena prošlo.

Evo dobila sam jedan scenarij gdje su u pitanju dvije babe, Obzirom da se glumice baš i ne otimaju kako bi igrale babe, meni to ne smeta. Iako sam prerasla babe, ja sam rekla: 'Danilo, ovo je sjajno, ali ja hoću glumiti obadvije babe!' Na to je on rekao: 'Bogami, 'ajmo probati da vidimo je li to može', izjavila je Mira Banjac i iznijela svoje ekspresije sa seta filma 'Sedamdeset i dva dana': 'Snimanje je proteklo čarobno, sa sjajnim ljudima. Zbog tih ljudi, tamo gdje smo snimali nikad neću zaboraviti ovaj film. Sve je odlično funkcioniralo u ovom traljavom vremenu kada se film tako teško porađa.

Ja sam jednostavno imala osjećaj da sam u jednom divnom Hollywoodu, jer je sve teklo glatko. Tako da nam jedino ostaje da sada vidimo što je to što smo mi uradili. Vrlo sam zahvalna i vama i publici i Puli i redatelju koji me je počastio filmom zbog kojeg imam mogućnost da se pojavim na vašem prelijepom festivalu.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene