Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Dan kada se Zemlja zaustavila' još jednom dokazuje da ekranizacije knjiga i remakeovi filmova rijetko kada dosegnu kvalitetu originala, a 'Kung fu panda' najmlađim gledateljima odašilje upitne poruke.


Kino: DAN KADA SE ZEMLJA ZAUSTAVILA - Ocjena: 5/10

(The Day The Earth Stood Still) Režija: Scott Derricson, Uloge: Keanu Reeves, Jennifer Connely, Kathey Bates, John Cleese

Vezani članci Slika nije dostupna Redovnice demonstrirale kung fu u CERN-u Slika nije dostupna Održana premijera hongkonškog kung fu trilera '14 Blades'

Nekako se stiče dojam da u hollywoodskoj filmskoj produkciji iz godine u godinu ima sve više i više remakeova. 'Dan kada se Zemlja zaustavila' najnoviji je u povećoj skupini remakeova koji su ove godine stigli u naša kina. Američki scenaristi čini se muku muče s inspiracijom ili se moćna filmska mašinerija jednostavno priklonila onoj izlizanoj i konformističkoj tezi da je sve vrijedno i onako već davno napisano.

Originalni film, istog naslova, snimljen je davne 1951. godine prema priči SF pisca Harryja Batesa. Tijekom vremena taj je film postao kultni, a i dan danas će ga svaki predaniji obožavatelj znanstveno-fantastičnog žanra rado staviti na listu najdražih filmova.

O novoj verziji filma u režiji nema se baš mnogo toga pametnoga za reći. Dobra je stvar što se film na razini priče dosta vjerno drži originala. Priča je vrlo intrigantna i pametna. A sve te kvalitete proizlaze iz činjenice da je pisac Harry Bates vrlo vješto uspio spojiti egzistencijalizam, životnu filozofiju sjeverno-američkih Indijanaca (ljudi ne posjeduju Zemlju, nego ona posjeduje nas) i znanstveno-fantastični žanr.

Nažalost, osnovna priča s papirana na filmu nije dobila nikakvu nadopunu i razradu. Tome svakako ne pridonose ni poprilično neraspoloženi glumci. Čini se kao da su se jedino Keanu Reeves i Jennifer Connely koliko toliko potrudili uživjeti u uloge. Svi ostali glumci kao da su se priklonili onoj – 'uzmi novac i bježi'.
A kada smo već kod novca stiče se dojam da je budžet filma bio prilično oskudan. Naime, za jedan holivudski SF film 'Dan kada se Zemlja zaustavila' izgleda poprilično neatraktivno i siromašno. Ipak, pametni filmaši nedostatak novca za urnebesne specijalne efekte vrlo vješto znaju nadoknaditi nadahnutom kamerom i zanimljivom montažom. Toga u ovome filmu, nažalost, nema ni u tragovima. 

Svima, pa čak i onima koji nisu ljubitelji SF-a, a da pritome nisu ni upoznati sa samom pričom, film bi mogao biti zanimljiv. Za sve ostale original iz 1951. godine ostat će klasik, a ovaj remake potpuno nepotreban. 

DVD:  KUNG FU PANDA - Ocjena: 5/10

(Kung Fu Panda) Režija: Mark Osborne, John Stevenson, Glasovi: Jack Black, Dustin Hoffman, Angelina Jolie, Ian McShane

'Kung Fu Panda' je jedan od onih naslova oko kojeg se publika i kritika nikako nisu mogli složiti. Publika je zgodama nespretnog pande, za vrijeme dok je film igrao u kinima, bila oduševljena. Tome u prilog ide i činjenica da je 'Kung Fu Panda' bio jedan od filmova koji se u 2008. godini najdulje zadržao na domaćem kino-repertoaru. Sada kada se pojavilo DVD izdanje, čini se da je ono našlo svoje mjesto u mnogim kućnim videotekama.

'Kung fu pandu' sam u kinu preskočio jer od samih najava za taj animirani blockbuster, jednostavno nisam imao dobar osjećaj. Osjećaj me nije prevario i sve moje zle slutnje su se potvrdile kada sam pogledao crtić na DVD-u. Sam početak animiranog filma prilično me razočarao. Budući da su primarna publika filma djeca u predškolskoj dobi, čini mi se neprihvatljivim da im se odašilje poruka, da je za uspjeh u životu potrebno neprestance ići glavom kroz zid.

Naš glavni junak, bucmasti panda, uspijeva samo zato što posjeduje kvalitete kao što su glupost, hrabrost i sreća, a manjak znanja uvijek nadoknađuje viškom samopouzdanja i nedostatkom samokritičnosti. Dakle, klinci bi mogli pomisliti da je u životu dovoljno samo nešto jako, jako željeti i to će im nešto kad tad pasti s neba na pladnju. Tako komponetnte kao što su trud, odricanje i vježba, kao ispravan put do uspjeha postaju potpuno nebitne.

Autori crtića potpuno su zaboravili onu izreku da samo vježba i vježba stvara pravog majstora zanata. Naravno potrebno je i htijenje, ali htijenje bez vježbe i uloženog truda samo može stvoriti frustracije. Nakon pedagoške lamentacije nad holivudskim blockbusterom, što je u nekom smislu jalov posao, bacimo se malo na sam film.

Uvodni dio filma, kao što već rekoh, prilično me rezočarao jer me podsjetio na glupavu, neinteligentnu i sve samo ne smiješnu komediju s kraja 90-ih godina pod nazivom 'Ninja s Beverly Hillsa'. Glavni junak iz tog filma kojeg je utjelovio komičar Chris Farley, osim punašnog stasa, dijeli mnogo toga zajedničkoga s animiranim pandom.

Animirani film 'Kung fu panda' pun je raznih citata iz borilačkih filmova i američkih komedija. Ni to nije bilo dovoljno pa se u nekoliko scena doslovno kopiraju 'Indiana Jones i ukleti hram' (borba na visećem mostu) te 'Ratovi zvijezda', odnosno obračun kung fu učitelja Shifua i njegovog odmetnutog, ali talentiranog učenika Tai Lunga precrtan je obračun Dartha Vadera i Obia Wana.

Osobno nemam ništa protiv citiranja u filmovima, dapače kada je ono pametno izvedeno, kao na primjer u prvom 'Shreku', animirani se film gleda s guštom i uz salve smijeha. 'Kung fu panda' jednostavno nije crtić koji zavrjeđuje preporuku. U svakoj videoteci na polici rezerviranoj za crtiće ima mnogo boljih naslova i to u širokom rasponu od Disneyjevih klasika, pa do recentnih ostvarenja iz studia Pixar.