Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U posljednjem ovogodišnjem istraživanju Nove TV donosimo najnovije podatke o rejtinzima stranaka i političara među biračima.


Prema istraživanju, da su danas izbori, premoćnu pobjedu odnijela bi koalicija SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a s 47 posto, dok bi koalicija okupljena oko HDZ-a i HSS-a dobila povjerenje 27,4 posto birača. U takvom polariziranom odnosu snaga podijeljenih na lijevi i desni politički blok, na trećem mjestu našao bi se HSLS sa 5,2 posto glasova. Dakle, nakon niza godina, HSLS bi u ovom trenutku sam, i jedini uz dvije velike koalicije, prešao izborni prag. Podsjetimo da je HSLS i najavio samostalan izlazak na izbore. Iza HSLS-a u ovakvom političkom nadmetanju, nalazi se HSP sa 3,6 i HDSSB sa 2,9 posto glasova.

Vezani članci Sabor - 2 Tri nove stranke traže sreću pod hrvatskim političkim nebom: Već su u Saboru, a preslagivanje tek slijedi Vili Beroš Beroš želi stati na kraj jednoj od najvećih prijetnji društvu, koja sve više pogađa i djecu: "Posebno je alarmantan podatak..."

SDP pojedinačno najjači

No, kada bi se glasovalo pojedinačno za stranke, dakle ne u sklopu neke koalicije, najjača je stranka u Hrvatskoj SDP, koji bi, da su danas izbori, dobio povjerenje 32 posto birača. Slijedi HDZ s podrškom24,7 posto ispitanika. Iznad 5 posto dobivaju još HNS sa 6,9 posto glasova te HSS sa 5,4. U ovom slučaju HSLS bi dobio potporu 4,2 posto birača, HSU 3,9 te HSP 3,6 posto glasova. Slijede Hrvatski laburisti sa 2,2 i HDSSB sa 2,1 posto.

Kosor 'žrtva' 2010. godine

Među političarima, iznimno visok rejting i dalje zadržava predsjednik RH Ivo Josipović sa 84 posto ispitanika kod kojih ostavlja pozitivan dojam. Šef SDP-a, Zoran Milanović, godinu završava s reultatom približnim onom koji je imao i na njezinom početku - pozitivan dojam ostavio je na 48 posto ispitanih birača. Jadranka Kosor veliki je gubitnik u 2010. godini. Njezina potpora od 77 posto građana na početku godine, pala je na 33 posto onih kod kojih još ostavlja pozitivan dojam.

Josipoviću visoka potpora i po stranačkim preferencijama

Ivo Josipović ima potporu 84 posto ispitanika, Milanović godinu završava s reultatom približnim onom koji je imao cijele godine, a potpora Jadranki Kosor pala je sa 77 na 33 posto

Ivo Josipović visok rejting ima i po stranačkim preferencijama ispitanika - pozitivno ga ocjenjuje 77 posto HDZ-ovih, 98 posto SDP-ovih, 83 posto HNS-ovih i 99 posto HSS-ovih birača. Jadranka Kosor imaju jaku potporu među svojim biračima od 65 posto te među biračima HSS-a od 43 posto. S druge strane podržava je svega 11 posto HNS-ovih i 21 posto SDP-ovih birača. Milanović stoji bolje kod svojih birača - pozitivno ga ocjenjuje njih 85 posto, slijede HNS-ovi birači sa 55, HSS-ovi sa 36 te HDZ-vi birači sa 26 posto onih koji na njega gledaju pozitivno.

Vlada najlošije radi na područjima javnih financija i gospodarstva

Kao i prethodnih mjeseci, ispitanici najbolje ocjenjuju rad Vlade u području vanjskih poslova, pozitivnu ocjenu daje njih 33 posto. Najlošije prolaze javne financije i deficit proračuna - negativnu ocjenu u tom području Vladi daje 77 posto ispitanika, dok 73 posto ne odobrava rad Vlade u području gospodarstva. Ipak, bez obzira na stranačke preferencije, birači u velikom postotku smatraju da će se vladajuća koalicija održati do kraja mandata.

>> Milanović: Premijerki i Vladi želim da budu zdravi

Pala potpora ulasku u EU

Da se danas održava referendum o EU, za ulazak u Uniju glasovalo bi oko 47 posto ispitanika, što označava ponovno spuštanje na razinu podrške koja je prevladavala tijekom 2010. godine i to nakon neuobičajenog porasta u listopadu i studenom, kada je podrška porasla na više od 50 posto. Protiv ulaska bilo bi oko 40 posto građana, dok bi neodlučnih bilo oko 12 posto.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju