Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U posljednjem ovogodišnjem istraživanju Nove TV donosimo najnovije podatke o rejtinzima stranaka i političara među biračima.


Prema istraživanju, da su danas izbori, premoćnu pobjedu odnijela bi koalicija SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a s 47 posto, dok bi koalicija okupljena oko HDZ-a i HSS-a dobila povjerenje 27,4 posto birača. U takvom polariziranom odnosu snaga podijeljenih na lijevi i desni politički blok, na trećem mjestu našao bi se HSLS sa 5,2 posto glasova. Dakle, nakon niza godina, HSLS bi u ovom trenutku sam, i jedini uz dvije velike koalicije, prešao izborni prag. Podsjetimo da je HSLS i najavio samostalan izlazak na izbore. Iza HSLS-a u ovakvom političkom nadmetanju, nalazi se HSP sa 3,6 i HDSSB sa 2,9 posto glasova.

SDP pojedinačno najjači

Vezani članci Tomo Medved Medved odbacio prozivke o pogodovanju osnivaču Bandićeve stranke: Zanimljivo odgovorio na pitanje što je sutra na sjednici Vlade Prazan noćni klub Nema klubova, ali tuluma ipak ima: Doznajemo kako izgleda "hotelski Zoom" party u doba korone

No, kada bi se glasovalo pojedinačno za stranke, dakle ne u sklopu neke koalicije, najjača je stranka u Hrvatskoj SDP, koji bi, da su danas izbori, dobio povjerenje 32 posto birača. Slijedi HDZ s podrškom24,7 posto ispitanika. Iznad 5 posto dobivaju još HNS sa 6,9 posto glasova te HSS sa 5,4. U ovom slučaju HSLS bi dobio potporu 4,2 posto birača, HSU 3,9 te HSP 3,6 posto glasova. Slijede Hrvatski laburisti sa 2,2 i HDSSB sa 2,1 posto.

Kosor 'žrtva' 2010. godine

Među političarima, iznimno visok rejting i dalje zadržava predsjednik RH Ivo Josipović sa 84 posto ispitanika kod kojih ostavlja pozitivan dojam. Šef SDP-a, Zoran Milanović, godinu završava s reultatom približnim onom koji je imao i na njezinom početku - pozitivan dojam ostavio je na 48 posto ispitanih birača. Jadranka Kosor veliki je gubitnik u 2010. godini. Njezina potpora od 77 posto građana na početku godine, pala je na 33 posto onih kod kojih još ostavlja pozitivan dojam.

Josipoviću visoka potpora i po stranačkim preferencijama

Ivo Josipović ima potporu 84 posto ispitanika, Milanović godinu završava s reultatom približnim onom koji je imao cijele godine, a potpora Jadranki Kosor pala je sa 77 na 33 posto

Ivo Josipović visok rejting ima i po stranačkim preferencijama ispitanika - pozitivno ga ocjenjuje 77 posto HDZ-ovih, 98 posto SDP-ovih, 83 posto HNS-ovih i 99 posto HSS-ovih birača. Jadranka Kosor imaju jaku potporu među svojim biračima od 65 posto te među biračima HSS-a od 43 posto. S druge strane podržava je svega 11 posto HNS-ovih i 21 posto SDP-ovih birača. Milanović stoji bolje kod svojih birača - pozitivno ga ocjenjuje njih 85 posto, slijede HNS-ovi birači sa 55, HSS-ovi sa 36 te HDZ-vi birači sa 26 posto onih koji na njega gledaju pozitivno.

Vlada najlošije radi na područjima javnih financija i gospodarstva

Kao i prethodnih mjeseci, ispitanici najbolje ocjenjuju rad Vlade u području vanjskih poslova, pozitivnu ocjenu daje njih 33 posto. Najlošije prolaze javne financije i deficit proračuna - negativnu ocjenu u tom području Vladi daje 77 posto ispitanika, dok 73 posto ne odobrava rad Vlade u području gospodarstva. Ipak, bez obzira na stranačke preferencije, birači u velikom postotku smatraju da će se vladajuća koalicija održati do kraja mandata.

>> Milanović: Premijerki i Vladi želim da budu zdravi

Pala potpora ulasku u EU

Da se danas održava referendum o EU, za ulazak u Uniju glasovalo bi oko 47 posto ispitanika, što označava ponovno spuštanje na razinu podrške koja je prevladavala tijekom 2010. godine i to nakon neuobičajenog porasta u listopadu i studenom, kada je podrška porasla na više od 50 posto. Protiv ulaska bilo bi oko 40 posto građana, dok bi neodlučnih bilo oko 12 posto.