Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekstra policijske patrole održavaju sigurnost na ulicama Brightona u noćima punog mjeseca. Istraživanja govore da je dokazan porast nasilja za vrijeme punog mjeseca, kao i u dane isplate plaće.


No, legendu koja kaže da se ljudi pretvaraju u vukove, ipak možemo prekrižiti. 

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon što je bivši predsjednik završio u zatvoru, zemljom se širi val nasilja: Noću pljačkaju trgovine, prosvjednici marširaju naoružani štapovima Stravično ubojstvo na Kajzerici (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) Zašto je brutalno nasilje sve češće? ''Divljaštva će biti sve dok se ne sankcioniraju tatini sinovi koji gaze ljude na pješačkim"

Nitko još za sigurnošću ne može utvrditi točnu vezi između ljudskog ponašanja i mjesečevih mjena. U policijskoj postaji Sussex promatrali su ta dva fenomena.

'Istraživanje pokazuje da postoji jasna veza između nasilnog ponašanja i mjeseca. Ulicama će za vrijeme punog mjeseca patroliratii više policajaca nego što je to uobičajeno'., kažu iz policije i dodaju da su zainteresirani angažirati institute ili fakultete kako bi im pomogli rrazjasniti ovaj fenomen. 

'Radim u policiji već 19 godina i tvrdim da se u noćima punog mjeseca ljudi, najblaže rečeno, čudno ponašaju, ćudljivi su i razdražljiviji nego inače'. kaže Mr Parr, policijski djelatnik.

S tim se slaže i profesor Michal Zimecki sa poljske Akademije znanosti, koji se bavi istraživanjem fenomena o utjecaju mjeseca na ljude. On tvrdi da puni mjesec potiče agresivno ponašanje i utječe na zdravlje. 

Godine 1998., tromjesečna analiza koja je pratila ponašanje tisuću dvjesto zatvorenika zatovra Armley, otkrila je izuzetan porast nasilja za vrijeme punog mjeseca te par dana prije i poslije.