Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pred okružnim sudom u Washingtonu završeno je dvodnevno suđenje koje je po svojoj bizarnosti privuklo nacionalnu pozornost u SAD.


Naime, tužitelj potražuje 54 milijuna dolara odštete od vlasnika kemijske čistionice - zbog jednih izgubljenih hlača. 

Vezani članci Provjereno: Prijetnje i ucjene radnicima Hrvatskih šuma - 6 Odustanite od tužbi ili nema sirovine za rad! Zbog okršaja s Hrvatskim šumama mnogi su već dobili otkaze, stotine strepe: "Noću se budim i mislim da možda nije istina. Ali nažalost je" Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Europska komisija tužila farmaceutsku tvrtku jer nije isporučila dogovorene doze cjepiva: "Ugovor nije poštovan"

Sutkinja Judith Bartnoff odlučila je produljiti napetost s kojom se očekuje ishod procesa, izjavivši na kraju kako se radi o "složenom slučaju" i da će presudu donijeti do kraja idućeg tjedna.

No, jasno je naznačila u kojem će smjeru ići presuda.

Dopustivši tužitelju Royu Pearsonu, sucu upravnog suda u Washingtonu, da sat vremena tumači kako on to čini u interesu svih stanovnika Washingtona, koristeći zakon o zaštiti potrošača, Bartnoff je kazala kako je to "to vrlo važan statut da se zaštite potrošači, no također je važno da se ti statuti ne zlorabe".

Pearson je rekao kako on nije imao drugog izbora nego tužiti jer je on "privatni glavni tužitelj" koji nastupa u ime svake osobe u Washingtonu. Kazao je sudu da traži 500.000 dolara za odvjetničke usluge (premda se sam zastupa u predmetu), dva milijuna zbog "neugodnosti, smetnji i duševne boli" i 51.5 milijuna koje bi on koristio da pomogne stanovnicima Washingtona da mogu tužiti u sličnim slučajevima.

Iznoseći svoju optužbu i dokaze, Pearson se u srijedu rasplakao u sudnici, opisujući kako su mu vlasnici čistionice, Soo i Jin Chung, vratili pogrešne hlače.

Sve je počelo 2005. s čišćenjem hlača po cijeni od 10.5 dolara a završilo s tužbom za naknadu štete od 67 miljuna dolara, koju je Pearson kasnije smanjio na 54.

Bračni par Chung, useljenici iz Južne Koreje, navodno je Pearsonu nudio naknadu štete od 1.000 dolara, potom 3.000 te 4.600 i na kraju više od 12.000 dolara.

Soo Chung svjedočila je u srijedu, također kroz suze, o tome kako su izgubili cijelu ušteđevinu da bi se obranili od Pearsonovih optužbi, a njihov odvjetnik je naglasio kako je to "besmisleni predmet s ogromnim troškovima i stresom" za njegove klijente.

Suci su, navodno, dvije godine gurali od sebe taj predmet,
ograničavajući broj svjedoka, visinu tražene odštete, no Pearson je prevladao, zatrpavajući sud dokumentima i iznoseći argumente dovoljne samo toliko da dobije saslušanje.

"To je nečuveno i sramotno", izjavio je za ABC News Bill Schulz, glasnogovornik Američkog saveza za pravdu, najveće udruge parničnih odvjetnika u SAD.