Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U američkoj saveznoj državi New Jersey žene u zatvorima imaju dvostruko veće izglede da će biti silovane i šest puta veće izgleda da će na druge načine biti seksualno zlostavljane od svojih muških kolega zatvorenika.


Rezultati studije koja je obuhvatila 7.500 zatvorenih osoba pokazali su kako je svaka peta zatvorenica silovana ili drugačije spolno zlostavljana, dok je za zatvorenike utvrđena veća vjerojatnost da ih seksualno zlostavljaju čuvari nego drugi zatvorenici.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Zatvor za mlade majke s djecom Slika nije dostupna VIDEO: Snimka zatočenog vojnika Shalita

Tijekom istraživanja koje je provedeno od lipnja do kolovoza 2005., u kojem su zatvorenici svjedočili o incidentima u posljednjih šest mjeseci, pokazalo se kako su zatvorenici oba spola mlađi od 26 godina znatno izloženiji napadima od onih starijih.

Rezultati su pokazali kako je više od 21 posto žena spolno
zlostavljano dok je bilo u zatvoru, od čega osam posto od osoblja.

Oko 20 posto zatvorenih žena kazalo je da su ih zlostavljale druge zatvorenice, što je višestruku premašuje prosjek od 3.5 posto zatvorenika koji su prijavili takve slučajeve.

Ovisno do zatvora, od 3 do 6 posto zatvorenika prijavilo je da su seksualno zlostavljani od drugih zatvorenika. Zatvorske čuvare optužili su za 4 do 12 posto slučajeva spolnog zlostavljanja.

Nakon istraživanja, država New Jersey iz proračuna je izdvojila 500 tisuća dolara za dodatnu edukaciju zatvorskih čuvara o seksualnom zlostavljanju, obvezne video tečajave za zatvorenike i nabavu sigurnosnih video kamera.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju