Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki porodničar Gary Steinman je visine 129 žena koje su rodile blizance ili trojke usporedio s prosječnom visinom žena u SAD-u i otkrio da su žene s višestrukim iznesenim trudnoćama 2,5 cm više od prosjeka.


Steinmanova studija objavljena je u rujanskome broju časopisa Journal of Reproductive Medicine. Autor tvrdi da je razlog razlici u visini jedna inzulinu nalik kemikalija koja utječe na rast, a koja je dokazano povezana i s višestrukim trudnoćama i s visinom.

Vezani članci Adam Lockwood Mladi Britanac popeo se na najvišu građevinu u Hrvatskoj i snimio se kako visi s 340 metara Slika nije dostupna Svijet nije krojen po njihovoj mjeri, visina im stalno zadaje nove probleme

Riječ je o bjelančevini koju oslobađa jetra kao reakciju na hormon rasta. Ona pojačava osjetljivost jajnika na hormon koji stimulira folikule pa se tako stimulira ovulacija, kaže se u studiji.

"Čini se da na učestalost spontanih blizanačkih trudnoća utječe svaka okolnost koja utječe na količinu raspoloživoga inzulinu nalik faktora rasta i tako modificira osjetljivost jajnika na hormon koji stimulira folikule", kaže se u Steinmanovu priopćenju.

Dosadašnje studije pokazale su da niži ljudi imaju bitno nižu razinu te bjelančevine te da su u zemljama s višim ženama učestalije i blizanačke trudnoće. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju