Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavljamo pištolj, toliko malen da može biti privjesak za ključeve, a smrtonosan ko veliki.


Švicarski mini pištolj veličine je privjeska za ključeve, a dovoljno je opasan da ubije čovjeka pucnjem iz blizine. On je i službeno najmanji pištolj na svijetu, potvrdio je to glasnogovornik Guinnessove knjige rekorda.

Vezani članci Malijski pripadnici specijalnih snaga \"Forsat\" (Foto: AFP) Mali: Deset pripadnika snaga UN-a ubijeno u napadu džihadista Ekipa filma \"Mali\" (Press SFF) Treći dan Sarajevo Film Festivala prošao u znaku hrvatskog filma "Mali"

Ovaj na slikama dio je privatne kolekcije. Veličine je samo 5,5 cm, a može pogoditi metu na udaljenosti do 112 metara. Izrađen od nehrđajućeg čelika i košta 3, 000 funti. Proizvođač pištolja radi i ekstravagantnije modele koji su optočeni 18- karatnim zlatom i dijamantima a mogu doseći cijenu i do 30 000 funti.

Za pištolj je potrebna posebna dozvola. Unošenje pištolja zabranjeno je u SAD- u jer je cijev pištolja, veličine 7. 62, premalena da uopće ušla u rang sportskog pištolja.

Jonathan Spencer, stručnjak za vatrena oružja, kaže kako iako pištolj izgle ne samo kao igračka, nego kao ukras, on je opasno oružje, a u očima zakona smrtonosno. Dodao je kako iako je malen, može probiti kožu pa čak ako je na određeno mjestu i doći do srca.

Za najmanji pištolj na svijetu potrebna je i najmanja municija na svijetu, pa je tako kalibar 2.34 mm i posebno napravljen za ovaj pištolj. Prvi je to proizvod ' SwissMiniGun', a iako je vizualno sličan Colt Python pištolju, napravljen je po uzoru na švicarski pištolj.

Vlasnik tvrtke koja ga proizvodi Paul Erard kaže da je prvi pištolj napravljen prije 3 godine, a da je njegova tvrtka dosada prodala oko 300 komada, većinom kolekcionarima na Bliskom i Dalekom istoku. Lista čekanja za proizvod je otprilike 6 mjeseci, a dosad su proizveli oko 25 zlatnih pištolja i oko 100 'običnih'.

- Napravit ćemo sve što klijent želi. Najskuplji primjerak kojeg smo prodali koštao je 30 000 funti, a bio je prekriven dijamantima i imao je zlatni privjesak, dodaje Paul Erard.

Bilo je tu i zhtjeva za drškama od ebanovine, ručno ugraviranim natpisim, zlatne drške sa dijamantima i šarenim kamenčićima.

U rujnu 2006. godine Odjela za zaloupotrebu alkohol, duhana, oružje i eksploziva u New Yorku izdao je upozorenje za ovaj pištolj nakon što je njegovu sliku jedan policajac pronašao na internet stranici. Specijalni agent William McMahon, rekao je da je pištolj premalen te da može proći kao privjesak, a u biti je opasno oružje za ozbiljne kriminalce. Posebno nakon 11. rujna otkada je u SAD-u zavladala panika oko unosa bilo kakvog oružja.

Vlasnik tvrtke koja ga proizvodi, Paul Erard, na ovaj je komentar jednostavno odgovorio: 

- Zašto bi opasni kriminalci kupovali moj pištolj, kada mogu jednostavno izaći van i kupiti strojnicu?