Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi osvajač Mount Everesta, Sir Edmund Hillary, umro je u dobi od 88 godina, priopćila je predsjednica vlade Novog Zelanda Helen Clark.


Clark je odala počast Hillaryju kao najpoznatijem Novozelanđaninu na svijetu, rekavši kako njegova smrt predstavlja veliki gubitak za zemlju.

Vezani članci Slika nije dostupna Najmlađi ikad: Mount Everest osvojio 13-godišnjak! Slika nije dostupna Dječak i umirovljenica osvajaju Everest

Hillary je osvojio najveći vrh na svijetu 1953. zajedno sa Šerpom Tenzingom Norgayem.

Nakon uspona na Mount Everest, Hillary je krenuo u nove pustolovine. 1958. predvodio je ekspediciju koja je gotovo pola stoljeća nakon legandarne utrke između Amundsena i Scotta bila na Južnom polu.

Zatim je na Himalaji tragao za sniježnim čovjekom Yetijem, a 1977. istraživao je rijeku Ganges u Indiji od ušća do izvora.

Zajedno s astronautom Neilom Armstrongom, koji je bio prvi čovjek na mjesecu, Hillary je 1985. bio na Sjevernom polu.

Hillary, koji je bio zabrinut zbog rastuće komercijalizacije Himalaja, od 1985. do 1989. bio je novozelandski veleposlanik u Indiji. 

Šerpe mole za Hillaryjevu reinkarnaciju u ljudsko biće

Nepalska je vlada 2003. godine Hillaryja proglasila počasnim državljaninom Nepala u znak priznanja za njegovu nesebičnu pomoć narodu i zalaganju za očuvanje regije Solukhumbhu u kojoj je smješten Mount Everest. 

Hillary je bio zabrinut zbog sve veće komercijalizacije Himalaja.

"Zapalit ću uljanicu i moliti za njegovu reinkarnaciju u ljudsko
biće", rekao je njegov prijatelj, šezdesetogodišnji Ang Rita, budist, jedan od prvih Šerpa koji je dobio diplomu prve škole što ju je 1960. otvorio Hillary u području himalajske regije.

"Mnogi će Šerpe moliti za Hillaryja, a posebnu službu za njega organizirat ćemo u Katmanduu", rekao je.

Tenzing Norgay umro je 1986. u Darjeelingu u Indiji u 72. godini.