Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Embargo na prodaju knjige, u kojoj dobitnik Nobelove nagrade za književnost Guenter Grass opisuje svoja fanatična nacistička stajališta, danas je ukinut. Knjiga u Njemačkoj može odmah u prodaju.


Prema planovima izdavača knjiga se u Njemačkoj trebala početi prodavati s početkom rujna. No prije početka prodaje prvi primjerci knjige Peeling the Onion ( Ljuštenje luka) poslani recenzentima i knjižarima koji ih nikome nisu smjeli pokazati do prvog dana službene prodaje.

Vezani članci Slika nije dostupna Guentera Grassa napadaju zbog priznanja o SS-u Slika nije dostupna Nobelovac priznao da je bio pripadnik SS-a

Službena predstavnica nakladnika Steidl Verlaga izjavila je u
Goettingenu da je embargo ukinut, jer je javnost već saznala za glavnu senzaciju knjige, da je Grass bio član SS-odreda. 

Sam pisac to je otkrio u jednom intervjuu prošlog tjedna, što je u svijetu izazvalo vrlo kontroverzne reakcije, od razumijevanja i potpore Grassu do potpunog odricanja, i žučne rasprave. 

Stanovnici Gdanska u Poljskoj pokrenuli su postupak za oduzimanje statusa počasnog građanina toga grada poznatom piscu, a bilo je i pokušaja da se pokrene postupak za oduzimanjem Nobelove nagrade, međutim, iz Stockholma je priopćeno kako se to neće dogoditi.

Naziv knjige "Ljuštenje luka" govori o tome kako Grass raščlanjuje sebe i svoja nacistička stajališta do 1959., kada je objavio roman ''Limeni bubanj'' koji govori o utjecaju nacizma na njegovo djetinjstvo u kući u tadašnjem Danzigu, danas Gdansku, u Poljskoj.

Grass (78) je u intervjuu otkrio da se kao petnaestogodišnjak više puta prijavljivao u nacističku vojsku i da su ga na koncu potkraj 1944. pozvali da služi u oklopnoj diviziji SS-a, elitnih jedinica nacističke Njemčke.

Nakon otkrića, njemačka su glasila objavila fotografije dviju
službenih isprava iz Grassove kratke vojne karijere. U svibnju 1945. američka vojska ga je zatočila kao neprijateljskog vojnika.