Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan je 62-godišnji umirovljeni računovođa iz Nevade progutao 247 ljutih paprika u osam minuta i tako pobijedio na svjetskome prvenstvu u jedenju jalapena održanome u Teksasu.


Richard LeFevre osvojio je u nedjelju dvije tisuće dolara što ih pobjedniku dodjeljuje sponzor Međunarodna federacija natjecateljskoga jedenja.

"Volim jesti, a volim se i natjecati, pa to dvoje dobro ide zajedno", kaže LeFevre, trenutačno osmi na tablici Federacije.
LeFevre, jedan od četvorice profesionalnih izjelica koji su
sudjelovali na natjecanju, kaže da je njegova tajna u tome što u ustima pomiješa tri ili četiri paprike s malo mlijeka prije nego što proguta.

Druga na natjecanju bila je Sonya Thomas zvana "Crna udovica". S pojedenih 239 paprika osvojila je nagradu od tisuću dolara, a kaže da prije natjecanja nikad nije jela jalapeno.

Christopher Huang odlučio se natjecati premda ne voli jako začinjenu hranu.

"Inače jedem blagu salsu", kaže Huang. "Ali najslađe je mučiti samoga sebe i to bez razloga", dodao je dok se oporavljao nakon 53 ljute paprike.

Gastroenterolog dr. Daniel de Marco iz medicinskog centra sveučilišta Baylor kaže da količina jalapena koju su pojeli natjecatelji može biti opasnija od opekotina.

"To je jako glupo", rekao je De Marco dodajući kako su dugoročne komplikacije malo vjerojatne, ali postoji opasnost. "Ako im pozli, povratit će, a to može uzrokovati rupturu jednjaka", upozorio je De Marco.