Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sajam milijunaša, događaj koji se opisuje kao mješavina Harrodsa i Disneylanda, svečano je otvoren u petak navečer u Moskvi.


Ovogodišnji je sajam uobičajeno privukao velik broj ruske elite i tajkuna koji će tijekom vikenda ondje potrošiti više od milijardu eura u kupovini otoka, helikoptera, luksuznih jahti, automobila, dijamanata i vrhunske tehnike. 

Vezani članci Benkovački sajam Prvi je održan prije sto godina, na njemu možete naći sve - od igle do lokomotive, a sada ponovno živi: "Tu sam već 20 godina, svakog desetog u misecu!" Nautika 2020. - 1 Od luksuznih jahti do gumenjaka za ribiče: Pogledajte što se sve nudi na sajmu nautike, cijene idu i do 350 tisuća eura

"Volim mentalitet Rusa. Oni obožavaju trošiti velike količine novca", rekao je organizator Yves Gijrath koji je sa sajamom posjetio i bogataše Amsterdama, Šangaja i Cannesa no, kako kaže, Rusi su ipak najveći potrošači kad je luksuz u pitanju.

Tako je na sajmu ponuđen najskuplji telefon na svijetu švicarske tvrtke Goldvish koji je optočen dijamantima i stoji 1, 4 milijuna eura te skupocjeni automobil Bugatti Veyron, koji je nekoliko dana prije otvorenja sajma kupio neimenovan ruski oligarh za 1,5 milijuna eura. 

Francuska kozmetička kuća Guerlain za moskovski događaj napravila je poseban parfem čija je cijena 35 tisuća eura. 

Moskovskoj eliti na otvorenju je pjevala Sarah Brightman, a organizatori očekuju da će nakon zatvaranja dvodnevnog događanja sigurno imati popis od 40 tisuća ljudi koji su posjetili sajam. Procjenjuje se da u Rusiji živi 88 tisuća milijuaša. Nakon New Yorka Moskva je grad s najviše milijardera. 

"Mislim da su takvi sajmovi potrebni Moskvi kako bismo mi mogli postaviti snajperiste na zgrade kod ulaza i upucati svakog posjetitelja kao parazita. Nitko od njih nije sav taj novac koji imaju i neograničeno troše zaradio na pošten način", rekao je bivši komunistički dužnosnik Viktor Iljukin.