Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australski znanstvenici pozvali su farmere da prijave eventualne ružne ovce u svojim stadima.


Kampanji nazvanoj "Xtreme sheep" cilj je proučiti ovce s nepoželjnim karakteristikama vune kako bi shvatili genetski ustroj slavnih merino ovaca i unaprijedili proizvodnju njezina kvalitetnog runa.

Vezani članci Ovce u mraku (Foto: sadanduseless.com) - 19 Ovce u mraku izgledaju kao bića iz dubina pakla, i vama će se uvući u snove Stado ovaca (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Donačelnika nazvao čobanom, sud ga oslobodio jer ovaj ima ovce

Razvojni i istraživački institut južne Australije (SARDI) u utorak je objavio da bi potraga za "najružnijim janjetom merino ovce u Australiji" mogla biti ključ za jačanje australske industrije vune vrijedne više od dvije milijarde dolara.

U institutu kažu kako farmeri obično zakolju ružnu janjad, nejednake i zamršene vune, nepravilnih vlakana, djelomično ili sasvim bezdlaku ili jako kovrčave vune.

- Prije nego što janjad završi na klanju, pozivamo farmere da nam se obrate jer je proučavanje životinja ekstremnih osobina najbolji način da otkrijemo dobre gene koji utječu na određene karakteristike vune, kaže voditelj projekta Simon Bowden.