Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od najpoznatijih parova na svijetu, Marko Antonije i Kleopatra, nisu bili nimalo lijepi kao što je to prikazano na holivudskom platnu. Dapače....


Pokazala je to analiza nedavno pronađenog egipatskog novčića starog 2.000 godina. Kovanica s jedne strane prikazuje lik Marka Antonija, a s druge Kleopatru. 

Vezani članci Andrea Šušnjara (Foto: Instagram) Andrea Šušnjara ima novog dečka: ''U vezi smo već godinu dana, on je 7 godina mlađi od mene'' Novčić je slučajno pronađen u 19. stoljeću (Foto: Davor Javorović/Pixsell) Novčić cara Hadrijana postaje novi spomenik na pročelju Županijskog suda

Kleopatra je imala nisko čelo, šiljastu bradu, tanke usnice i špičast nos. Nije, dakle, bila nimalo slična najpoznatijoj filmskoj Kleopatri iz 1963., prelijepoj Elizabet Taylor. Marko Antonije, čiji je lik utjelovio Richard Burton, imao je izbuljene oči, ružan orlovski nos i debeli vrat.

U svakom slučaju, njihov izgled je bio daleko od onoga što je još 1608. opisao Shakespeare. 

"Rimski pisci opisivali su Kleopatru kao inteligentnu i  karizmatičnu ženu sa zavodljivim glasom, ali nigdje se ne spominje njezina ljepota", rekla je Lindsay Allason-Jones, direktorica arheološkog muzeja. 

Stručnjaci kažu da srebrni novčić, koji je izložen u University's Shefton Museum u Newcastlu nije previše vrijedan, no vrlo je zanimljiv kolekcionarima.