Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj Japanaca koji su doživjeli stotinu ili više godina, do kraja mjeseca dosegnut će 28.395, što je gotovo četiri puta više u nego u posljednjih deset godina, izvijestila je u petak japanska vlada.


Prošla je godina smatrana rekordnom sa 25.554 stogodišnjaka, od kojih su 85 posto činile žene, izvijestilo je ministarstvo zdravstva.

Vezani članci Slika nije dostupna FRANCUSKI SUPERPOREZ Na sve plaće iznad milijun eura – 75% poreza! Slika nije dostupna Uhićen pljačkaš 1,6 milijuna kuna iz Splitske banke

Broj stogodišnjaka u porastu je u Japanu od 1971. i ubrzano se povećava, što za državu sa sve starijom populacijom ima pozitivne, ali i negativne strane.

Stručnjaci smatraju pozitivnom činjenicu da je sve više vitalnih i
aktivnih stogodišnjaka nego ranije o kojima se mora voditi manje brige, a negativno je što država iz proračuna mora izdvajati više
novaca za sve više umirovljenika.

Do 2050. UN-ovi stručnjaci procjenjuju da bi u Japanu moglo živjeti gotovo milijun stanovnika starijih od stotinu godina.

Najstarija Japanka trenutačno je 113-godišnja Yone Minagawa koja živi u južnoj japanskoj pokrajini Fukuoki, a najstariji muškarac je 110-godišnji Tomoji Tanabe koji također živi na jugu zemlje u pokrajini Miyazaki.