Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada mu u 5,30 zazvoni budilica, 102-godišnji Homer Plackmayer ne može se okrenuti i ponovo zaspati. Mora na posao! Homer je, naime, najstariji raznosač novina na svijetu.


Priča je tim zanimljivija što vitalni Homer od svog posla nema financijsku dobit, on volontira. 

Sve je počelo kada se prije tri godine doselio u dom umirovljenika Parkside. Tada je njegov sadašnji posao radila jedna žena, a kavalir Homer smatrao je da to nikako nije u uredu te je preuzeo njezin posao. 

'Ta dama nije mogla podizati teške novine', kaže gospodin Plackmayer.  

Homer Plackmayer je svoj 51-godišnji radni vijek proveo kao prodavač, a već je kao dvanaestogodišnjak raznosio letke koji su reklamirali projekcije nijemih filmova St. Charles Opera House.

Kao što je prije 90 godina imao rutu kojom je dijelio letke, sada Homer ima svakodnevnu rutu po domu umirovljenika. Rano ujutro odšeće se do predvorja gdje ga dočeka hrpa novina. 'Vanjski' raznosač označi novine po brojevima apartmana kojima su namijenjeni. 

Tada Homer novine utovari u namjenska kolica, sa dizalom se uspne na najviši kat te redom pred vratima apartmana svojim susjedima ostavi novine. U 20-tak minuta ovaj 102-godišnjak podijeli 25-30 primjeraka.  

Njegovi sustanari vrlo su zadovoljni usugom, a mnogi su zahvalni Homeru jer ih noge i zdravlje više ne služe kao njega, pa im je odlazak po novine predstavljao pravi podhvat. 

Iako je Homer bivši sportaš koji u mladosti  igrao baseball, nema sumnje da će s novim poslom lako održati dobru formu.