Kanadski filmaš rodom Švicarac, kustos, avijatičar i istraživač Bernard Weber stigao je u Machu Picchu kako bi objavio da antički grad Inka spada među finaliste natječaja Sedam novih svetskih čuda.


Weber je to obavio tijekom ceremonije održane na zidinama drevnog grada, koja je upotpunjena tradicionalnim kostimima i plesovima.  

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO Stručnjake začudila razina očuvanosti vrijednog otkrića Slika nije dostupna Machu Picchu: Francuski pustolov otkrio tajni prolaz do blaga

'Peru je čarobno mjesto. To je primjer prirodne ljepote. Zaista je nevjerojatno što je čovjek tako davno napravio', rekao je Weber.

Vlada Perua pozvala je svoje građane da glasaju za Machu Picchu na natječaju za nova svjetska čuda. Peruanske vlasti, na temelju turističke posjećenosti, tvrde sa sigurnošću kako bi grad Inka trebao biti uvršten među 21-og favorita.

Natječaj završava  21. lipnja 2007. godine, kada će u Lisabonu od 21-og favorita biti izabrano novih sedam svjetskih čuda. 

Machu Picchu izgrađen je 1460., a  nakon španjolskog pokoravanja bio je napušten tri stoljeća. 'Old Peak'  ponovo je otkrio američki arheolog Hiram Bingham 1911. 

Lista kandidata svedena je sa 77 na 21-og natjecatelja. Na popisu su se tako našli Eiffelov toranj u Parizu, Taj Mahl u Indiji i Katedrala sv. Basilija u Moskvi. S liste su 'ispali' Golden Gate u San Franciscu i Kosi toranj u Pisi.

Za nova svjetska čuda može se glasati na stranici www.new7wonders.com.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju