Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Golemi tematski park izveden prema zamisli ekscentričnog turkmenistanskog diktatora Saparmurata Nijazova, inačica Disneylanda, otvoren je u prijestolnici bivše sovjetske republike.


Rekreativni kompleks koji se temelji na turkmenskoj narodnoj umjetnosti i bajkama prostire se na 330.000 četvornih metara i ima 54 atrakcije.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Doživjela orgazam na katapultu u zabavnom parku! Slika nije dostupna Pala gondola u zabavnom parku, poginula djevojčica

Posjetitelje pozdravljaju likovi iz turkmenskog folklora, među kojima neki sliče na junake bajki sa Zapada. Djevojčica Akpamik ima sedmoricu braće, dječak Hudojberdi se bori sa zlodusima, a debeljko Bovendžik proguta svakog tko mu se nađe na putu. 

Predsjednik Saparmurat Nijazov, bivši komunistički vođa, dvadeset je godina vladao tom pustinjskom državom željeznom rukom, obračunavajući se s oporbom i njegujući kult svoje ličnosti. 1993. prozvao se Turkmenbaši što znači “Vođa svih Turkmena”.

Grad Krasnovodsk koji se nalazi na obalama Kaspijskog jezera, preimenovao je u Turkmenbaši sebi u čast, uz to što je već ranije svojim imenom i imenima članova svoje najuže obitelji, nazvao nekoliko škola, zračnu luku, pa čak i meteor. 

Predsjednik Turkmenistana i inače je sklon sličnim egzibicijama. Osim što se na svakom koraku nalazi slika,boca,zgrada ili nešto slično s njegovim likom, grad Krasnovodsk koji se nalazi na obalama Kaspijskog jezera, preimenovao je u Turkmenbaši sebi u čast, a već ranije je svojim imenom i imenima članova svoje najuže obitelji, nazvao nekoliko škola, zračnu luku, pa čak i meteor.

Napisao je i knjigu Ruhnama "The Book of the Soul" koja je za Turkmene sveta. Ona,naime, predstavlja moralni, kulturni i duhovni vodič, a obvezna je i za sve školske uzraste - od vrtića do fakulteta.