Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Portret engleskog slikara Francisa Bacona (Dublin 1909. - Španjolska 1992.) prodan je na dražbi u londonskom Christie'su za rekordnih 14,02 milijuna funti.


'Studija za portret II' - ulje na platnu koje je Bacon naslikao
krajem 1956. spada u niz njegovih slika inspiriranih Velasquezovim portretom pape Innocenta X.

Vezani članci Ilustracija HZZO snizio cijene za PCR i serološka testiranja Slika nije dostupna Tako se radi posao: Mušterijama donose kave s njihovim portretima u pjeni

Stručnjaci iz Christie'sa izjavili su kako je Bacon bio gotovo
opsjednut slikom Diega Velazqueza iz 1650. - portretom pape Innocenta X. te je, počevši od 1946. naslikao više od 50 slika poglavara Katoličke crkve. U Christie'su ističu kako je ovo druga najviša cijena postignuta za jedno poslijeratno umjetničko djelo.

'Riječ je o najznačajnijem djelu iz Baconova niza papinskih potreta koji su se pojavili na tržištu', izjavila je direktorica Odjela za suvremenu umjetnost u Christie'su Pilar Ordovas. Zanimljivo je kako je riječ o slici iz kolekcije nedavno preminulog talijanskog redatelja Carla Pontija, supruga glumice Sophije Loren. Slika nije javno izlagana od 1963.

Na istoj je dražbi za cijenu od 5,3 milijuna funti prodan i portret glumice Brigitte Bardot, autora Andya Warhola, što je dvostruko više od očekivanog.