Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak 90 000 tisuća građana Hrvatske živi podvojene živote; iz vana se čini da normalno funkcioniraju, no zapravo svakodnevno vode iscrpljujuću bitku s hranom. Ovotjedna zabrana kopanja po smeću pokrenula je novinare Provjerenog te donose priču o dvanaesteročlanom obitelji koja živi od prodaje starog papira.


Neki od njih izgladnjuju se do iznemoglosti, a drugi se natrapavaju hranom pa povraćaju. Rezultat toga je jedan život manje svaki tjedan. 

Vezani članci Slika nije dostupna Raste broj djece s poremećajima u prehrani Slika nije dostupna Anoreksija vreba s Interneta

Zapanjujuća je činjenica da u Hrvatskoj nema specijaliziranog tima liječnika koji se bave tim poremećajem, a nema ni odgovarajuće literature na hrvatskom jeziku. 

Bolesti poremećaja prehrane najčešće pogađaju osobe u dobi od 10 do 35 godina, a uzrokuju ih narušeni obiteljski odnosi, hipersenzibilnost osobe, nemogućnost prilagodbe društvu te životne okolnosti s kojima se mnogi ne mogu nositi.  

Obitelj od 12 članova živi od 5 tisuća kuna

Kućanstvo Šarac ima 12 članova. Njihovi mjesečni troškovi za osnovne potrebe dosežu 15 tisuća kuna. Od naknade za porodiljski i dječjeg doplatka skupe skoro 5 tisuća kuna, a ostatak skupljanjem starog papira priskrbi otac Marko. 

Marko Šarac prošle je godine ostao bez posla i od tada obitelj prehranjuje skupljanjem kartonai papira. Radni dan za Marka  počinje u 7 sati, a nerijetko traje 17 sati, odnosno do 3 sata ujutro.

Prilog o bulimiji i anoreksiji te načinu preživljavanja obitelji Šarac pogledajte večeras u magazinu Provjereno, na Novoj TV.