Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Raste broj djece s poremećajima u prehrani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poremećaji u prehrani, kao što su anoreksija i bulimija, slični su bolestima ovisnosti i zahtijevaju dugotrajno terapijsko liječenje, upozoreno je na današnjoj tribini "Ljudsko pravo na zdravlje - poremećaji u prehrani", koju je organizirao Vladin Ured za ljudska prava.

U svijetu tri do četiri posto mladih pati od poremećaja u prehrani, istaknula je dr. Mirta Mahnik iz Zavoda za kliničku psihijatriju KBC Rebro dodajući kako je, iako u Hrvatskoj o tome ne postoje sustavni podaci, posljednjih 17 godina zabilježen trend značajnog porasta anoreksije i bulimije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Anoreksija vreba s Interneta Slika nije dostupna Deset posto oboljelih od anoreksije umire

Nacionalni plan aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012., među ostalim, predviđa izradu Nacionalnog programa za promicanje dojenja, uvođenje zdrave prehrane u ustanove koje se brinu o djeci, te osiguranje dovoljnih količina pitke vode, rekla je dječja pravobraniteljica Mila Jelavić. 

Upozorila je kako automati za brzu prehranu ne bi smjeli biti u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Po podacima udruge oboljelih od poremećaja u prehrani Nada, od poremećaja u prehrani u Hrvatskoj pati dva posto mladih, do čega 10 muškaraca i 90 posto žena.

Najugroženija je populacija u dobi od 10 do 30 godina. Svega 30 posto njih zatraži liječničku pomoć, dok ih 20 posto umre zbog posljedica anoreksije i bulimije.

Mila Jelavić je rekla kako je poražavajući podatak da se od
poremećaja u prehrani u Hrvatskoj liječi i jednaosmogodišnja djevojčica.

Sanja Predavec iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi upozorila je kako je velik javno-zdravstveni problem u Hrvatskoj i prekomjerna težina, a Akcijski plan za prevenciju prekomjerne težine ima za cilj njezino smanjenje, u čemu ključnu ulogu imaju edukacija javnosti i tjelesne aktivnosti.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, djeca bi dnevno trebala vježbati jedan sat, a odrasli najmanje pola sata.

Pravo na zdravlje jedno je od osnovnih ljudskih prava, upozorili su sudionici skupa i dodali kako bi o pravilnoj prehrani djeca trebala učiti već u najranijoj dobi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene