Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

FER-ov projektni tim pod vodstvom mentorice prof. dr. sc. Sonje Grgić proveo je na Novoj TV ispitivanje kvalitete slike za različite norme analiziranja slike u sustavima televizije visoke kvalitete (HDTV).


S obzirom da su gledatelji oni kojima su televizijski uređaji namijenjeni, bilo je potrebno provesti i subjektivno ispitivanje kvalitete slike pri čemu gledatelji, mogu ocijeniti koji format najbolje odgovara njihovom oku.

Vezani članci Zagreb u magli - 5 U vrhu neslavne ljestvice: Zagreb je opet jedan od gradova s najzagađenijim zrakom na svijetu Stara gradska vijećnica u Splitu Išetao iz zgrade s ukradenom slikom: U staroj gradskoj vijećnici shvatili da su ostali bez vrijedne umjetnine

'Rješenje za problem tražili smo na sve strane, no jedino nam je Nova TV bila spremna pomoći i dati nam na korištenje vrlo vrijednu profesionalnu HD opremu. Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom suradnje Nove TV i FER-a i nadam se budućem povećanju suradnje na istraživanju u inženjerskom televizijskom segmentu. Nova TV time je pokazala kako uz proizvodnju programa podupire znanstvena istraživanja i radove mladih stručnjaka, koja su se do sada uglavnom radila samo na javnoj televiziji', objasnio je voditelj projekta Matej Lončarić.

Ovo je prvi put da se u ovom dijelu Europe napravilo ovakvo iscrpno testiranje kvalitete slike u HDTV sustavima, kojim je potvrđeno je da je Nova TV jedina komercijalna televizija u hrvatskoj koja je spremna preci na HD emitiranje svojega programa.

Zadovoljni dobivenim rezultatima na Fakultetu ih planiraju publicirati u specijaliziranim tiskovinama, te predstaviti na jednoj od nadolazećih konferencija.

'Drago nam je da je istraživanje FER-a potvrdilo spremnost Nove TV na HD emitiranje koje će vrlo uskoro u potpunosti biti spremno.Naime, za otprilike mjesec dana pokrenut ćemo eksperimentalno emitiranje. Sva oprema u koju se ulagalo u posljednje dvije godine je profesionalna HD oprema, a uskoro započinjemo i produkciju u HD-u. Jedno je sigurno – novi veliki projekti, reality show 'Farma' te novi glazbeni kviz, bit će prvi takvi na nekoj od televizija u Hrvatskoj', izjavio je direktor tehnike Nove TV Miljenko Logožar.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju