Danas je sve popularniji oblik turizma vinski turizam kojim se najviše ponosi Gornje Međimurje, hrvatsko enološko središte.


Međimurje je najsjevernije hrvatsko geografsko područje koje se, kao što mu i ime kaže, smjestilo između rijeka Mure i Drave. Već ga u spisima s početka nove ere nazivaju Insula intra Dravam et Muram, tj. otokom između ove dvije prekrasne rijeke sjeverne Hrvatske.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkrijte burnu povijest grada Poreča Slika nije dostupna Putovanje cestom turizma i povijesti

Međimurje je veoma zanimljivo područje koje obiluje vrijednom kulturnom baštinom još iz doba Rimljana, ali prije svega nenadmašnim prirodnim ljepotama zbog čega je prozvan vrtom Hrvatske. I dok je Donje Međimurje nizina koju oblikuju rijeke, Gornje Međimurje sačinjavaju blagi slikoviti brežuljci.

Upravo je pogodan reljef ono Gornje Međimurje čini jednim od najbogatijih i ponajboljih područje za uzgoj vinove čija tradicija seže u daleku prošlost. Prvu su vinovu lozu u ovom kraju, prema predaji, zasadili stari Rimljani, a danas ona prekriva preko tisuću hektara Gornjeg Međimurja. Naravno, radi se o autohtonim i iznimno kvalitetnim kulturama od kojih se proizvode vrhunska i višestruko nagrađivana vina.

Zbog duge tradicije u proizvodnji vina u Gornjem se Međimurju razvio i iznimno uspješan vinski turizam. Radi se o relativno novom obliku turizma koji podrazumijeva razgledavanje vinograda, posjećivanje vinskih podruma i kušaonica te degustaciju vina, ali i upoznavanje samog procesa proizvodnje vina te novih sorta grožđa. Naravno, vinski turizam podrazumijeva i upoznavanje s kulturnim i prirodnim ljepotama prostora koji se posjećuje.

Ovaj sve popularniji oblik turizma u Gornjem je Međimurju procvjetao 2004. godine kada je otvorena Međimurska vinska cesta, ponos vinskog turizma u Hrvatskoj. Riječ je o kvalitetnoj cesti, duljine nešto više od 30 kilometara, koja povezuje četiri općine Gornjeg Međimurja, a najvećim se dijelom nalazi u Štrigovi.

Na cesti se nalazi četrdesetak vinskih podruma i kušaonica vina te ostalih seoskih domaćinstava koja se bave turizmom. Svi oni nude izvanredan gastronomski i enološki doživljaj. U ponudi su prije svega bijela vina poput sauvignona, chardonnaya i graševina, ali i odlična crna vina poput pinota. Naravno, uz dobro se vino mogu kušati i proizvodi domaće gastronomske ponude.

U zanimljivo razgledavanje vinske ceste možete krenuti samostalno, prijevoznim sredstvom po izboru, ali i pješice. No, moguće je pridružiti se i organiziranim grupama, pa čak i proći cestu posebnim vinskim vlakom. Također, tijekom puta, moguće je razgledati i znamenitosti Gornjeg Međimurja poput brojnih dvoraca i impresivnih sakralnih građevina.

Ponuda Međimurske vinske ceste uistinu je raznolika, a njezinoj kvaliteti svjedoči i priznanje koje je dobila 2007. godine. Tada je, naime, proglašena najboljim originalnim turističkim proizvodom kontinentalne Hrvatske.

I uistinu, Međimurje je idealna lokacija za upoznavanje svih čari vinske ceste. Slikovit pejzaž kojeg oslikavaju nepregledni vinogradi, sjedinjen s okusima i mirisima vrhunskog vina, pruža neponovljiv doživljaj Međimurske vinske ceste.

Više preporuka za vikend potražite na onecroatia.info
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju