Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U istočnom dijelu grada Rijeke smjestila se srednjovjekovna utvrda Trsat.


Poznata po brojnim manifestacijama koje se tamo održavaju, vidikovcu i raznim znamenitostima, Trsat je daleko najpoznatiji po Svetištu Majke Božje Trsatske. Povijest Svetišta započinje prijenosom Marijine kućice iz Nazareta 10. svibnja 1291. godine na Trsat, a zatim u Loreto 10. prosinca 1294. godine. Na mjestu gdje se nalazila Sveta kućica prije selidbe u Loreto, knez Nikola Krčki Frankopan gradi kapelu, kojoj 1367. godine papa Urban V. daruje čudotvornu sliku Majke Božje. Vrlo brzo mjesto postaje centar brojnih hodočanika.

Vezani članci Slika nije dostupna Medvedgrad - utvrda Crne kraljice prepuna intrigi i legendi Slika nije dostupna Našli ste se u Istri? Ne zaboravite proći Alejom glagoljaša

Crkvu Majke Božje podigli su Frankopani, a vrlo brzo i samostan. Današnja crkva i samostan barokni izgled dobili su poslije 1641. godine, kada je njihovo preuređenje iz temelja omogućio Nikola V. Frankopan. Unutrašnjost crkve krase oltarne slike Sv. Mihovila, Sv. Katarine i Sv. Nikole raznih umjetnika 17. i 18. stoljeća. U samostanu smještena je riznica koja čuva brojne relikvije, kaleže, crkvena ruha, svjetiljke, a u kapeli zavjetnih darova pohranjeni su darovi od 19. stoljeća do danas. 

>> Vinska čarolija na slikovitim brežuljcima Gornjeg Međimurja

U sklopu Svetišta, ispred Crkve, nalazi se spomenik „Trsatski hodočanik“ postavljen u čast pape Ivana Pavla II. i njegovog trećeg posjeta Hrvatskoj, 8. lipnja 2003. godine. Pastoralni centar Aula pape Ivana Pavla II. ima široku namjenu: duhovna je oaza sveučilišnog kampusa na Trsatu, dom je Franjevačkoj mladeži, a koriste je i hodočasnici prilikom posjeta Svetišta.
Trsat je stoljećima bio utočište mira i duhovnosti i zbog toga je danas poznati duhovni i kulturni centar koji se nalazi na karti brojnih hodočanika.

Ukoliko se ovog vikenda nalazite u blizini Rijeke, preporučujemo vam da posjetite Trsat, mjesto iz koje je Rijeka zapravo nastala. Do tamo možete stići automobilom, javnim prijevozom, ili pak za one koji vole hodati - pješke. Ipak, još malo iskoristite ove ugodne temperature, jer uskoro će zahladniti, i doživljaj neće biti isti. 

Više preporuka za vikend potražite na onecroatia.info.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju