Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporuka za vikend

Šibenska katedrala svetog Jakova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šibenik je administrativni, gospodarski, društveni i kulturni centar Šibensko-kninske županije smješten u prirodnom slikovitom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših hrvatskih rijeka.

Budući da je Šibenik najstariji samorodni grad na Jadranu, iz svoje duge i bogate povijesti čuva neprocjenjiva kulturna blaga. Od sakralnih objekata do svjetovnih zdanja, spomenici u Šibeniku oduševljavaju sve njegove posjetitelje. Ipak, najvrjednija građevina u Šibeniku jest katedrala sv. Jakova koja se ubraja među najznačajnije katedrale u cijeloj Europi.

Pročitajte i ovo Policija uhitila osumnjičene Tučnjava u Šibeniku Trojica muškaraca nasmrt pretukla pomorca, jedan bivši profesionalni boksač: Sve je počelo u kafiću... Primopredaja broda Dalmacija u danskom Hirtshalsu - 4 Ovog ljeta u prometu FOTO Jadrolinija preuzela Dalmaciju: Pogledajte norveški trajekt koji će ploviti Jadranom i što sve nudi

>> Grad Uskoka

Šibenska je katedrala građena više od stotinu godina, a podignuta je na mjestu stare romaničke crkvice O gradnji nove katedrale odlučeno je kada je Šibenik dobio vlastitu biskupiju. Iako su u njezinoj izgradnji sudjelovali brojni graditelji i klesari s ovih prostora, najznačajniji je bio Zadranin Juraj Matejev Dalmatinac. On je dužnost izgradnje preuzeo 1441. godine, 10 godina nakon početka izgradnje, a radio je na katedrali sve do svoje smrti. Budući da je Juraj Dalmatinac bio majstor gotike, katedrali je dao monumentalni značaj. Nakon njega, za glavnog je graditelja postavljen Nikola Firentinac koji je pak gradio u stilu renesanse. Katedrala je dovršena 1536., a posvećena je 1555. godine.

Za katedralu se smatra da je najznačajnije graditeljsko ostvarenje 15. i 16 stoljeća te je po mnogočemu jedinstvena ne samo u hrvatskom, nego i u europskom graditeljstvu. Jedna od karakteristika katedrale jest to da je u cijelosti izgrađena samo od kamena i to bez korištenja vezivnog materijala. Poznata je i po sedamdesetak skulptura glave suvremenika Jurja Dalmatinca za koju se smatra da je najkvalitetnija galerija portreta na javnom spomeniku. Također, veoma je značajna krstionica u unutrašnjosti katedrale.

Katedrala se nalazi u srcu Šibenika zajedno s renesansnom vijećnicom, palačama, kneževim dvorom te manjim crkvicama. Sva ta baština grada Šibenik čini uistinu vrijednom destinacijom za posjetiti i istražiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene