Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Potpora predsjednika Mesića bila bi dobar vjetar u leđa, ali prevelika potpora bila bi štetna', izjavio je predsjednički kandidat SDP-a Ljubo Jurčić u emisiji 'Ljeto s Bagom na Dnevnik.hr-u'. S njim se složio i Ivo Josipović, također u ulozi predsjedničkog kandidata iste stranke.


SDP je odlučio kako će 12. prosinca 35.000 članova birati predsjedničkog kandidata između Ljube Jurčića i Ive Josipovića, dva kandidata koja su dobila potporu Glavnog odbora. Bio je to povod da ih ugostimo u našem studiju u kojem ih je Mislav Bago 'izrešetao' zanimljivim pitanjima.

Sanader – ulazi ili ne ulazi u utrku?

Vezani članci Slika nije dostupna SDP bira kandidata za predsjednika Republike Slika nije dostupna Josip Jurčević objavio kandidaturu za predsjednika

Na upit ulazi li Ivo Sanader u predsjedničku utrku ili ne, Josipović je rekao kako mu je potpuno svejedno. 'Riječ je o kandidatu koji loše vodi Vladu, koji ako krene u tu utrku znači da je prvi koji bježi s broda koji nažalost tone. Nemam ništa protiv njegove kandidature i planiram ga pobijediti', izjavio je Josipović.
'Ne bojim se ulaska Sanadera u utrku. Kompletno vodstvo države od strane HDZ-a ne ide kandidatu HDZ-a u prilog', izjavio je Jurčić.
No, osim o ulasku Sanadera u utrku, kandidati su bili upitani i ulazi li Milan Bandić u utrku za novog hrvatskog predsjednika. Vezano uz ovu temu bili su znatno suzdržaniji. No, dok je Josipović rekao kako bandić sigurno ne ulazi u utrku, Jurčić je mišljenja kako je još rano za procjenu.

Jedinstvena ljevica?

U nedjelju će HNS izabrati svog predsjedničkog kandidata. To će najvjerojatnije biti Radimir Čačić. Na upit bi li bilo dobro da ljevica bude ujedinjena, gosti su različitog mišljenja. Josipović tako preferira da ljevica ima samo jednog kandidata te tvrdi kako ne bi bilo dobro da bude više lijevih kandidata. 'Zato apeliramo na glasače ljevice da izaberu jednog lijevog kandidata i da za njega glasuju na izborima', dodao je. No, za razliku od njega, Jurčić tvrdi kako je dobro da ima više kandidata. 'Ne mogu očekivati da će za mene glasovati cijela ljevica', jedna je od njegovih teza.

O slovenskom pitanju

Kandidati su se složili i oko problematike odnosa sa Slovenijom te potencijalnom arbitražom na Međunarodnom sudu pravde.
'To je pitanje mnogo šire. To je pitanje političke volje EU. Ovaj problem je previše ispolitiziran kako bi se prekrili ostali problemi. Mi smo nekoliko puta dosad popustili. Narušili smo naš suverenitet kad smo dali ZERP. Neki dan je avion ušao ušao u slovenski zračni prostor na dvije minute, gdje nema ni komaraca ni mušica, pa su uputili notu, a njihove brodice stalno ribare u našem moru', izjavio je Jurčić.
'Prihvaćaju se odluke Međunarodnog suda, ali političku arbitražu u kojoj bi neki politički autoritet nametnuo rješenje nitko ne može prihvatiti', izjavio je Josipović.

SDP-ovci su se izjasnili i o spremnosti Hrvatske da uđe u EU. Dok Ljubo Jurčić smatra da Hrvatska nije spremna za ulazak u EU, Ivo Josipović misli kako možemo ući, ali uz stalno provođenje reformi.

Josipović i Jurčić odgovarali su na pitanja koji bi im bio prvi predsjednički potez, što bi preuzeli od predjednika Mesića, čega bi se morali odreći ukoliko postanu predsjednici, kao i na zanimljiva blitz pitanja.

Budite uz Dnevnik.hr i idućeg ponedjeljka kad u goste dovodimo nove predsjedničke kandidate.