Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kažu da slika govori tisuću riječi, s tim ćemo se lako složiti, no u ovom slučaju i koja riječ će dobro doći ukoliko dan poželite provesti na ovom prekrasnom mjestu. Priznajte, već ste poželjeli – vidjeli ste sliku!


Čarolija Dugog otoka
Nazivamo se zemljom tisuću otoka, na taj način se čak i reklamiramo po bijelom svijetu, no tek neki od tih malih kopnenih oaza obgrljenih našim dragim morem uživaju privilegije turističkih meka, ako se to u našem skromnom turizmu uopće tako može nazvati. I dok ovo pišem, razmišljam o dvosjeklosti tog turističkog mača. S jedne strane, toliko smo prirodno bogati da toga nismo ni svjesni, a kamoli da naše prirodne ljepote znamo pametno koristiti.

Vezani članci Slika nije dostupna Pakleni srpanj, pratite UV indeks! Slika nije dostupna Čuvajte se obilne kiše, počeo Europski monsun!

S druge strane, možda je tako i bolje, jer što manje ljudi zna za ovakva mjesta, manja je vjerojatnost da će u dogledno vrijeme biti koncesionirana, prodana, i na kraju devastirana od nekog imućnog stranca (ili domaćeg biznismena, sasvim je svejedno). Vjerujem da su i vaše namjere dobre, al neka ovo ipak ostane među nama...

Dugi otok je najveći otok u zadarskom arhipelagu, ali isto tako i najudaljeniji od kopna. Potrebno vam je oko sat i pol trajektom ili sat i petnaestak minuta katamaranom kojim je Zadar svakodnevno povezan s ovim prekrasnim mjestom. I dok se mnogi odlučuju na bliže i praktičnije plaže, ono što ovdje možete doživjeti vrijedi svake minute pređenog puta. Na sjevernoj strani otoka neke su od najljepših plaža Jadrana. Do većine se može doći samo brodicama. Do Saharuna pak možete i automobilom, naravno kad ste jednom već stupili na sam otok.

Saharun – vrijedan razlog zašto je Hrvatska ipak raj na zemlji
Ukoliko se uputite katamaranom iz Zadra, nakon pristajanja u Rivanj i Sestrunj gdje će vas tirkizno plavo more posebnom gravitacijom također privlačiti da svim svojim bićem iskočite iz broda, to ipak nećete učiniti. Bit ćete strpljivi i izići na idućoj postaji – u mjestu Božava. Bit će vam teško prozborit' i riječ jer ćete imati dojam da se morate nadglasavati s ćakulom domicilnih cvrčaka. Topao zrak i dobroćudno okruženje ubrzo će vas paralizirati. Prepustite se. Sjednite na kavu. Kontemplirajte malo.

A onda se uputite prema obližnjem hotelčiću ispred kojeg će vas čekati turistički vlakić. Vozi svaki puni sat, upravo tamo gdje ste i naumili. U nekih dvadesetak minuta brdske vožnje preko cijelog otoka, prvo će vam se kao foršpan s vrha na sekundu ukazati ovo rajsko mjesto, no brzo će isčeznuti i pustiti vas da o njemu razmišljate.. No, brzo ste tamo.

Muk. Miris plavetnila, bijeli pijesak, borova šuma u blizini, lažina, ona famozna lažina iz Oliverove pjesme... Lipo li je, lipo li je, na lažini suvoj ležat... U prvi mah se nećete moći opustiti... Od uzbuđenja.

Zašto je more tako plavo
Možda vam od silne ljepote i plavetnila i ovo pitanje prođe kroz glavu. Za odgovor je ipak potrabno malo fizike. Vratimo se na sekundu u realnost, evo o čemu se radi. Bijela sunčeva svijetlost sastoji se od svih boja, a one se u svim svojim nijansama najbolje vide u dugi. Plave nijanse su kraćih valnih duljina od ostalih boja, a more, voda pa i nebo imaju svojstvo upijanja svjetlosti većih valnih duljina, crvene, narančaste, žute, a reflektiraju samo plave, eventualno tirkizne nijanse. Zato nam se i nebo i more doimaju plavim. Bijeli pijesak, poput ovog na Saharunu, samo je vrlo dobar tepih i podloga ovom optičkom efektu u kojem često uživamo. Prisustvo bilo kakvog onečišćenja mijenja upijanje, lom i odbijanje svjetlosti određenih valnih duljina pa nam u tom slučaju i more može biti druge boje. To ne volimo.
Pogledajte fotografije još jednom. Ali imajte na umu da ukupan doživljaj nije moguće prenjeti ni slikom, ni tonom, a ponajmanje riječima. Jednostavno, tamo morate otići.

Nekoliko savjeta
Katamaran koji će vas prevesti od Zadra do mjesta Božava na Dugom otoku samo nedjeljom i nekim praznicima ima takav plovidbeni red da ondje možete otići i vratiti se u jednom danu. Plovi ujutro nešto iza 8 sati, a iz Božave isplovljava malo iza 19 sati. Tijekom tjedna otok je katamaranom povezan jednom linijom i to sredinom dana.

No, može se ploviti i trajektom, samo vam je u tom slučaju potreban i automobil, jer trajekt ne pristaje u Božavu. U Božavi potoji kompleks manjih hotela, nekoliko restorana i caffe barova. Na samoj plaži Saharun također je jedan caffe bar, vrlo lijepo uređen, s baldehinima i drvenim nadstrešnicama. Može se konzumirati i sladoled, a na drugom kraju plaže i palačinke. Postoji i nekoliko kemijskih toaleta.

Ipak, možda najvrijednija činjenica vezana uz ovo prelijepo mjesto jest da čak i u ciku sezone, ondje gužve nema. Uostalom, ove fotografije su s kraja srpnja pa procijenite sami. Kolovoz još traje, a na moru je i rujan vrlo ugodan. Pa što onda čekate?!


>> Prethodne kolumne Darija Brzoje

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju