Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U našoj akciji Bolja Hrvatska nastavljamo predstavljati novu generaciju mladih ljudi.


Oni osvajaju nagrade, velikim trudom, uz puno optimizma grade svoje bolje sutra. Bolja Hrvatska donosi priču o Goranu Stankoviću i grupi njegovih kolega studenata. Ti mladi ljudi u dvorištu fakulteta grade - hrvatski bolid.

'Entuzijazam bez kojeg se ne može'

Vezani članci Slika nije dostupna GORAN - HRVATSKI FARGO Najiščekivaniji film Slika nije dostupna OBOŽAVATELJICE JEDVA DOČEKALE! Procurile gole fotografije našeg zgodnog glumca

S predavanja u riznicu inženjera budućnosti, mjesto na kojem ideje postaju stvarnost. Ljubav prema arhitekturi, Goran je prije nekoliko godina zamijenio - inženjerstvom. 'Shvatio sam da kad hodam ulicom, ne gledam zgrade i nebodere nego se okrećem za zvukovima raznih motornih vozila', priča Goran Goran. 'Postoji jedan entuzijazam bez kojeg se ne može, ako to izgubim, ne bi više bio sretan', dodaje.

U stvarnosti to izgleda ovako: stotine sati rada i kirurške preciznosti. Dobiveno znanje pokažu u Engleskoj, na međunarodnom natjecanju. 'Naš bolid, kada se upali, kada krene, to je najveća nagrada, još kad vidite da je to vaših ruku i glave djelo, to je najveća nagrada', ponosan je njegov kolega Vjeko Žiljak.

>> Una Pale - maturantica kojoj je uspjelo ono što nije švicarskom fizičaru

Prvi put su svoje vještine pokazali 2006. godine, s namjerom da Hrvatsku stave na popis stručnjaka inženjerstva. 'To je za današnju industriju jako bitno. Kad izlaze s fakulteta da imaju već praktično znanje i da su puno ranije spremni za uključivanje u stvarni život', objašnjava njihov mentor, dr. sc. Darko Kozarac.

'Ostati u Hrvatskoj i naći posao u struci'

Strane tvrtke imaju plan razgrabiti naše inženjere, no Goranov je malo drukčiji. 'Ostati u ovoj zemlji, naći posao u svojoj struci' Goranova je namjera. 'Baš i nemamo mnogo proizvodnje pa i ona znanja, iskustva, vještine koje se steknu na tom projektu, teže je iskoristiti. Ali se nadamo da će oni tu prednost moći iskoristiti u Hrvatskoj, ne u inozemstvu', kaže dr.sc. Zoran Lulić s katedre za motore i vozila.

Tome se nadaju i Goran i njegovi kolege - buđenju hrvatske proizvodnje prije nego naše nadarene inženjere ugrabe ruke stranaca.