Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ADDIKO DONOSI

U inat inflaciji: Pitali smo prolaznike čega se neće odreći čak ni unatoč poskupljenjima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako se potrošači ponašaju kada standard raste, a kako kada pada? Unatoč inflaciji, 2021. godina pokazala je da Hrvati troše sve više i više. Iako su poskupljenja sada, u 2022. godini izraženija i podaci o potrošnji će tek biti poznati, Hrvati se nekih stvari neće odreći niti u ovim financijskim izazovima.

 Kao što se i predviđalo, prvi dio 2022. godine obilježen je nizom poskupljenja. Porast cijena uzrokovan je porastom cijene nafte i ostalih energenata. Posljedično, poskupio je transport, a time i gotovo sve osnovne namirnice. Porast cijena, velikim je dijelom potaknut smanjenom potražnjom potrošača nakon pandemije i ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, podaci govore da Hrvati i dalje troše sve više i više, barem što se tiče potrošnje u trgovini na malo.

Državni zavod za statistiku objavio je podatke prema kojima je vidljivo da je prosinac 2021. godine bio 11. uzastopni mjesec u kojem je potrošnja rasla, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom.

Razgovarali smo s prolaznicima i saznali koliko su svjesni poskupljenja, kako to utječe na njihovu svakodnevicu, ali i čega bi se mogli odreći, a čega nikako ne.

"Ja sam iz Rumunjske, ali sada živim u Zagrebu. Osjećam poskupljenje i moj mjesečni budžet to osjeti. Pokušat ću uživati u životu kao i prije, ali siguran sam da poskupljenje već sada utječe na moj život. Putovanje je moja ljubav i toga se neću odreći, ali pokušat ću štedjeti na svakodnevnim sitnicama“, rekao je Ivan I.

"Nećemo se odreći kave. To stvarno volimo. Što se tiče investicija pričekat ćemo da vidimo kakva će biti turistička sezona i hoćemo li zaraditi ove godine. Također, nikada se ne bismo odrekli putovanja", složili su se Sandra i Franči R.

Poskupljenja su pogodila i građevinski sektor pa se u tim krugovima raspravlja čak i o dnevnom porastu cijena, međutim značajna inflacija neke nije spriječila u planovima u tom sektoru. Susreli smo Marinu M., koja također u svom mjesečnom budžetu osjeća poskupljenje, ali od nauma da uredi okućnicu ne odustaje. Za tu će joj investiciju trebati, predviđa, oko 10 000 kuna. Dok je investiciju tek planirala, nije očekivala toliki skok cijena pa će se za realizaciju ipak posegnuti za mini kreditom. Pronašla je opciju u banci koja za taj iznos ne traži prijenos plaće, a trenutačno ima 100 posto popust na redovnu kamatnu stopu uz rok otplate od dvije godine.

"Mislim da ako ikako imamo priliku, ne smijemo se odreći baš svih većih životnih planova. Tražila sam opciju uz koju bi mogla realizirati zamišljeno i našla sam ju. Mislim da će mi po završetku radova život biti jednostavniji i ugodniji, a zadovoljstvo na zavidnoj razini. Oduvijek sam željela svoj hobi, uređenje eksterijera, dovesti na višu razinu i neću odustati zbog trenutačne financijske situacije u svijetu", rekla je Marina M.

"U našoj obitelji supruga kupuje namirnice i žali se na poskupljenje, ali nikada nećemo štedjeti na hrani i edukaciji", rekao je Adrian C.

Strast prema uređenju privatnog prostora ima i Maja A. koja nam je u razgovoru rekla kako osjeća inflaciju, ali joj neće poremetiti planove. Sljedeća investicija joj je dizajnerski luster kojemu cijena ide i do 1000 eura.

"Za izlaske i druženja s prijateljima nikada mi neće biti žao potrošiti novac. Imam u planu kupiti malo skuplji luster i inflacija mi nije poremetila plan. I dalje ga namjeravam kupiti", rekla je Maja A.

Na izlasku iz jednog zagrebačkog šoping centra susreli smo i osobe kojima je inflacija značajnije promijenila planove.

"Inflacija definitivno mijenja moje planove. I danas sam u trgovini gledala cijene. To prije nisam radila. Neke sitnice koje sam prije kupovala više neću. Prije sam iz šoping centra uvijek izlazila s punim rukama, s puno vrećica, a sada to više nije tako", rekla je Katja K.

"Mislim da je sve poskupilo 300 posto. Teško se nosim s tim, ali na hrani neću štedjeti. Mislim da mi neće biti lako", rekla je Marija D.

Jesu li Hrvati trošili više ili manje u financijski izazovnoj 2022. godini tek ćemo vidjeti po isteku godine. Zasada možemo zaključiti da se većina građana ipak ne odriče osobnih užitaka i planova koje već dulje imaju na umu.

A ako baš zagusti ili ponestane novca za ostvarenje želja od kojih nisu spremni odustati, mnogi posežu i za mini kreditima koji se nude po promotivnim uvjetima. Primjerice, jedna velika hrvatska banka za nove klijente nudi kredit bez kamate za nove klijente do 31. svibnja, i to bez potrebe prebacivanja primanja.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Addiko po najvišim profesionalnim standardima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene