Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po oralnoj higijeni na europskom dnu

Šokantni podaci: Hrvati u prosjeku zube peru - svaki peti dan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
A da nakon jela valja oprati zube Hrvati, čini se, često zaboravljaju. Istraživanja pokazuju da zube peremo u prosjeku - svaki peti dan. Svjetski je dan oralne higijene, pa stomatolozi upozoravaju i na važnost redovitih pregleda ne samo zbog zdravlja zubi, već i usne šupljine.

Na zubarski stolac morao je sjesti i Berislav.

Pročitajte i ovo Oralno zdravlje - 1 Porazna statistika Hrvati imaju najgore zube u Europi: Pogledajte koliko dugo koristimo četkicu za zube i koliko nam traje kalodont Slika nije dostupna Moraš ga voljeti i kada ti zube vadi: Raspjevani stomatolog osvojio novom hitom

"Malo me na slatko peckao zub. I evo, doktorica Sanja je otkrila jedan mali karijes", kaže Berislav. 

Mnogi stomatologu dođu tek kad osjete bol.

"To može biti vezano i za krvarenje desni, duboke paradontalne džepove koje onda treba sanirati, može biti i da se radi o karijesu", pojašnjava doktorica dentalne medicine dr. Sanja Vuić.

Istraživanja su pokazala da Hrvati u prosjeku zube peru tek svaki peti dan. I da četkicu mijenjaju jedanput na godinu. Po oralnoj higijeni Hrvatska je na europskom dnu.

"Ima recimo, ljudi od 30-ak godina kojima nedostaju po tri zuba", kaže dr. Vuić. .

Poražavajući je i podatak da 12-godišnjaci u Hrvatskoj u prosjeku imaju i po četiri pokvarena zuba.

Kako pravilno prati zube, građanima su danas pokazivali studenti stomatologije.

"Priložimo četkicu pod 45 stupnjeva na meka i tvrda zubna tkiva i kružnim pokretima, polako, ne preskačući zub nijedan... I i kada dođemo do zadnjega zuba peremo zadnju stranu i dolazimo i peremo unutarnju stranu", pojasnila je studentica stomatološkog fakulteta Matea Bunjevac.

Pušenje i prekomjerno uživanje u alkoholu može dovesti i do ozbiljnijih problema - karcinoma usne šupljine. Zato treba obratiti pozornost i na sve promjene u usnoj šupljini.

"Koje se tiču nekakvih bijelih ili crvenih mrljica koje ne cijele nakon dva- tri tjedna. Sve izrasline koje nam nisu jasne zašto su nastale i ne prolaze nakon neke naše intervencije. Pa problem fonacije, znači neadekvatnog govora, bolne ranice, ispadanje zubi...", pobrojao je na što treba obratiti pažnju prof. dr. Ivan Alajbeg, specijalist oralne medicine.

Zato je važno redovito odlaziti na preglede, a ne samo kad - zaboli.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene