Obavijesti Video Pretražite Navigacija
privela ih policija

Šef Zavoda za tumore o napadu na liječnike i medicinske sestre: "Kad je bolesnik umro, obitelj je nasrnula na nas"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj preminulog bolesnika nasrnula je fizički na liječnike Zavoda za tumore u bolnici Jordanovac, zbog čega je intervenirala i policija. Nekoliko je osoba lakše ozlijeđeno, a u bolnici su porazbijana stakla.

Izjavu je medijima nakon incidenta dao pulmolog Marko Jakopović, pročelnik Zavoda za tumore u bolnici Jordanovac. Poručio je da se obitelj nije mogla pomiriti s gubitkom, da su reagiralni agresivno i da je u incidentu sudjelovalo šest članova te obitelji, uključujući i dvije maloljetnice. Pojasnio je da je riječ o mlađem preminulom pacijentu, koji je bio u terminalnoj fazi raka pluća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

"U trenutku kad je naš bolesnik preminuo od terminalne faze maligne bolesti obitelj to nije mogla prihvatiti i došlo je do fizičkog nasilja i napada na osoblje bolnice", rekao je okupljenim novinarima Marko Jakopović, pročelnik Zavoda za tumore u bolnici Jordanovac.

Dodao je kako je jedna medicinska sestra je na liječničom pregledu od posljedica napada, no da nitko drugi nije ozlijeđen. Jakopović kaže da je agresivna obitelj nasrnula i na njega.

"Nasrnuli su i na mene, gađali su me čašom koju sam izbjegao i nasrnuli su razbijenim staklom", odgovorio je.

"Bile su četiri žene i dva muškaraca, od kojih su dvije bile maloljetnice, prema mojoj procjeni", rekao je na upit o broju članova te obitelji.

Jakopović je otkrio da je bila riječ o mlađem umrlom pacijentu koji se već duže vremena liječio na odjelu od karcinom pluća. Novinare je zanimalo kolika je materijalna šteta nastala.

"Materijalna šteta je u ovom trenutku nevažna, obzirom na tragičnu situaciju. Nažalost obitelj to nije mogla prihvatiti i postupila je tako. Prijetili su nam i životnom ugrozom", naglasio je.

Na pitanja što su im zamjerali, rekao je da je to neprimjereno pitanje prema medicinskim djelatnicima.

"Molim vas da takva pitanja više ne postavljate. Ne znam jesu li imali primjedbu ili ne, znam samo da su postali agresivni i da su nam prijetili", poručio je Jakopović.

Na upit za komentar o sve češćim napadima na liječnike, rekao je da nema komentara. Novinari su Jakopovića pitali hoće li nakon svega zatražiti i osobnu zaštitu.

"Neću tražiti osobnu zaštitu", odgovorio je.

Ozlijeđene dvije medicinske sestre i policajac

Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC Zagreb za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, otkrio je da je u intervenciji ozlijeđen i jedan policajac. U napadu su ozlijeđene dvije medicinske sestre, od kojih je jedna  u trenutku Novakove izjave radila CT glave.

Novak je rekao da bolnica ima svoju zaštitarsku službu te da je policija došla u vrlo kratkom roku na mjesto napada.

Zagrebačka policija je priopćila da su oko 10:15 zaprimili dojavu iz bolnice Jordanovac da više ljudi stvara nered i napada medicinsko osoblje. Dolaskom u bolnicu i evaluacijom stanja, kako bi smirili situaciju, policajci su morali koristiti sredstva prisile.

"Dolaskom policijskih službenika u prostor bolnice, sa ciljem smirivanja situacije i sprječavanja daljnjih protupravnih ponašanja na štetu stručnog osoblja bolnice, policijski službenici uporabili su sredstva prisile nad nekoliko tamo zatečenih osoba", navela je PU zagrebačka.

Priopćenje Hrvatske liječničke komore

O napadu na liječnike u klinici Jordanovac pripoćenjem se oglasila i Hrvatska liječnička komora koja je oštro osudila fizičko nasrtanje obitelji na liječnike. Pripoćenje prenosimo u cijelosti. 

''Hrvatska liječnička komora najoštrije osuđuje sve oblike napada i prijetnji prema liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima izjavio je prvi dopredsjednik/v.d. predsjednika HLK-a dr. sc. Krešimir Luetić u povodu nemilog događaja u kojem su danas napadnuti liječnici, medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

Neprihvatljivim smatramo bilo koji oblik nasilja prema liječnicima, bez obzira je li riječ o fizičkim ili verbalnim prijetnjama i od koga dolaze. S ciljem zaštite liječnika, liječničke struke i pacijenta HLK zahtjeva odgovarajuće postupanje nadležnih institucija.

Podsjećamo da je upravo na inicijativu HLK-a ujesen prošle godine u Hrvatskom saboru izmijenjen Kazneni zakon na način da se napad na zdravstvene djelatnike procesuira po službenoj dužnosti, a što se može kazniti i do pet godina zatvora.

Ističemo kako napadi na liječnike i drugo zdravstveno osoblje ne samo što nanose štetu napadnutima već kao posljedicu imaju i ugrožavanje pružanja zdravstvene zaštite pacijentima. Zdravstveno osoblje nad kojim je izvršena prijetnja ili napad nije u mogućnosti nastaviti pružati zdravstvenu uslugu čime su izravno ugroženi pacijenti među kojima mogu biti i oni kojima je usluga hitno potrebna.

93 posto anketiranih liječnika doživjelo neki oblik nasilja

Istraživanje HLK „Nasilje nad liječnicima“ provedeno 2016. pokazalo je da je čak 93 posto anketiranih liječnika doživjelo na poslu neki oblik nasilja, od kojih je petina doživjela fizičko nasilje.

Upravo zbog tih zabrinjavajućih događaja Komora poduzima sve što je u njezinoj moći kako bi se, ne samo liječnicima već svim zdravstvenim djelatnicima i pacijentima osigurali sigurniji uvjeti u zdravstvenim ustanovama'', navedeno je u priopćenju.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene