Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Mi u nebo ne možemo''

Stari problemi u Dubrovniku: Ima li rješenja za odlagalište koje je tempirana bomba?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovački otpad još je u lipnju trebao krenuti na odlagališta u okolici Zagreba, a spominjala se i 500 kilometara udaljena Gunja. Razlog – pretrpano dubrovačko odlagalište, bar je tako tvrdila bivša uprava Čistoće. No, dolaskom nove vlasti računica se promijenila. Dubrovačko smeće i dalje ide na Grabovicu, gdje je u nedjelju čak buknuo i požar.

Tijekom ponedjeljka trajala je sanacija opožarenog djelića dubrovačkog odlagališta otpada na Grabovici. Požar je izbio u nedjelju oko 14 sati, ubrzo je ugašen, a zahvatio je i dio šume. Što je uzrokovalo požar, nije poznato.

Pročitajte i ovo Kante i spremnici krcati smećem - 5 nakon odrona Glavni grad Hrvatske pliva u smeću, Tomašević proziva HDZ: Što kažu građani? Smeće u Zagrebu - 3 Stiže novi model Građani revoltirani zbog problema s otpadom: "Glasala sam za njih, ali ovo je katastrofa"

Inače, još u veljači spominjali su se rokovi koji su govorili kako su tjedni u pitanju kada će se prestati odlagati otpad na Grabovicu, ali otpad se još ondje odlaže i sve ga je više i više.

U veljači je direktorica Čistoće Nataša Gabričević govorila kako Grabovica puca po šavovima: ''Mi u nebo ne možemo, pitanje je tjedna do kada ćemo je moći koristiti.''

Pola godine poslije nova vlast dovela je novog direktora koji sada tvrdi drugačije. ''Na tijelu odlagališta još postoji određeni prostor koji se može iskoristiti za normalno, legalno odlaganje otpada. Prema izmjerama naše projektantske tvrtke, rok je do veljače 2018. i to su podaci od prije godinu dana'', rekao je Marko Iveković, direktor Čistoće Dubrovnik.

Zanimljivo, jer sve je bilo spremno za odvoz dubrovačkog otpada. Na natječaju je odabrana i tvrtka koja je s odvozom trebala krenuti u lipnju. Novac je bio spreman, gradsko vijeće sve je prihvatilo, ali nova se gradska vlast predomislila.

''Mi sada to želimo riješiti na jedan pravi način, a ne ad hoc rješenjima kakva su bila, kao odvoz otpada u Gunju, a vi uopće ne možete proći granicu da biste negdje odvezli otpad'', kaže Matko Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Na pitanje zašto je gradsko vijeće prihvatilo takve odluke kada je on bio predsjednik Gradskog vijeća, odgovara: ''Pa zato što nismo bili adekvatno informirani od strane tadašnjeg gradonačelnika i nadležnih upravnih odjela.''

Prebacivanje loptice, nove uprave i nove računice – godinama se čeka rješenje dubrovačkog odlagališta koje je tempirana bomba. Inspektor za zaštitu okoliša tek je obišao teren, ima li opasnosti za ljude i okoliš nakon požara, znat će se u idućim danima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene