Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči užeg kabineta Vlade

Marić: "Očekujem manje cijene nakon što smanjimo PDV"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić komentirao je, uoči užeg kabineta Vlade, poreznu reformu te jamstva za Uljanik.

Što se tiče porezne reforme, rekao je da se o tome još razgovara, te da je kroz javno savjetovanje zaprimljeno puno komentara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvo čitanje Zakonski paket poslan u Sabor: Što nam sve donosi peti krug porezne reforme? Nadzor financija propalog Uljanika - 2 Nada se oporavku Ministar Horvat hvali se uvođenjem provjera financija Uljanika koji je od jučer otišao u stečaj: „Nadzirat ćemo svaki račun brodogradilišta“

"Drago mi je da smo uspjeli podići razinu razgovora sa svima koji su bili zainteresirani, da čujemo njihove komentare i vidimo možemo li ili ne možemo to ispuniti", rekao je Marić.
 

Marićeva porezna reforma podrazumijeva rasterećenje plaća i smanjenje stope PDV.
 

Što se tiče rasterećenja plaće, ministar financija ističe da je jedna od osnovnih mjera smanjivanje ukupnog troška plaća.

"Efekt predloženih mjera je 1,35 milijardi kuna za zdravstvo i 900 milijuna kuna više za poslodavce i nadamo se da će to osjetiti i posloprimci u smislu većih plaća", kazao je Marić, dodavši da, obzirom da je država najveći poslodavac u Hrvatskoj, osim prihodovne treba gledati i rashodovnu stranu.
 

"Drago mu je što se o porezima govori argumentirano i da se, kako kaže, ne ulazi u u sferu populističkog prepucavanja. Javnost je prepoznala ključne mjere, a to je smanjenje stope PDV-a na voće, povrće, dječju hranu, jaja". To nije malo smanjivanje, s 25 na 13 posto, skoro pola i trebalo bi onda očekivati i smanjenje cijena", rekao je Marić.
 

Komentirajući jamstva Uljaniku, Marić je istaknuo da ona "nisu opasnost u smislu da će ugroziti državni proračun“, ali priznaje da nije "ugodna situacija".
 

"Završavamo proceduru za upućivanje u Vladu poreznih izmjena, porezno rasterećenje, stalno apostrofiramo stanje javnih financija, a sve ovakve rizike treba uzeti u obzir i minimizirati koliko je moguće", rekao je ministar.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene