Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uvođenje reda u sabornici

Jandroković o financijskom kažnjavanju zastupnika: "Možemo nastaviti ovako, ali šaljemo krivu poruku"

Nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora izjavu je dao predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Tema je bila dramatičan porast kažnjavanja saborskih zastupnika zbog kršenja Poslovnika. U 17 saborskih godina (od 2003. do 2020.) doneseno je ukupno 1085 stegovnih mjera, a samo u posljednje dvije godine 2740.

Na sjednici Predsjedništva Sabora raspravljalo se o ponašanju zastupnika i izricanju opomena, te kršenju Poslovnika. 

Zaključak sa sjednice je da nešto trebaju mijenjati, ali da su na polovici mandata i da sada ne bi bilo dobro mijenjati Poslovnik. Klubovima zastupnika predložit će opcije za mijenjanje Poslovnika kojem bi se trebalo pristupiti u idućem mandatu. 

U sedamnaest saborskih godina (od 2003. do 2020.) doneseno je ukupno 1085 stegovnih mjera, a samo u posljednje dvije godine 2740.

"Ulazimo u drugu polovicu mandata i sada je teže mijenjati Poslovnik.  Ne bismo htjeli da je itko zakinut. Svjesni smo da je to otežano, ali svjesni smo i da će trebati napraviti određene promjene. Dogovorili smo nastavak dijaloga kako bi donijeli novi Poslovnik u idućem mandatu. 

Rasprave u Saboru sve manje idu u smjeru analiza. Sve je više rasprava koje nisu fokusirane na temu, već odlaze u smjeru vrijeđanja. Često zastupnici zaborave temu, trošimo puno vremena na neproduktivne rasprave", ocijenio je Jandroković. 

Kaže da je to razlog loše percepcije Sabora i razlog zašto građani nemaju lijepo mišljenje o zastupnicima. 

"Dominira politička svađa, nadmetanje, ali zaključno - drugi je dio mandata, pa je otežano mijenjati Poslovnik", kaže. 

Financijsko kažnjavanje?

Ističe i da se povreda Poslovnika često zloupotrebljava. "Jedan od prijedloga je i finacijsko kažnjavanje onih koji prekrše Poslovnik. To je prijedlog Furia Radina. Prijedlog je i da zastupnici više ne određuju kada je došlo do povrede Poslovnika, već da to određuje predsjedavajući Sabora", kazao je o prijedlozima. 

"Uputit ćemo te opcije prema Klubovima zastupnika, pa nek oni o tome kažu svoje mišljenje". Kaže kako mu je teško procijeniti koja opcija je najbolja za sankcioniranje onih koji krše Poslovnik. 

"Nastaviti ovako možemo, ali šaljemo krivu poruku građanima. Jedan dio zastupnika namjerno krši Poslovnik", napominje. 

Često mediji prenose svađe u Saboru, kaže, ali to ide na ruku onih koji namjerno krše pravila. "Što se tiče ukidanja povrede Poslovnika kao instituta, ajmo se dogovoriti da predsjedatelj određuje što je povreda Poslovnika", kaže. 

"Želim da se o tome očituju Klubovi, što žele. Ovo je prvi korak. Vidjet ćemo hoće li ostati kako je, vidjet ćemo kakvo će biti mišljenje većine. Mislim da ovo nije ovo u interesu oporbe, ovakvo ponašanje koristi onima koji su skloni incidentu. Ozbiljnim klubovima je u interesu mijenjati pravila", napomenuo je. 

Novinari su Jandrokovića pitali i o vrijeđanju u Saboru. 

"Kada to točno dajemo sankciju oduzimanja riječi? Peović je koristila riječ kvisling, Grmoja je rekao glupan. Nitko nije osim one jedne opomene, dobio strožu sankciju zbog govora. Druga, treća, četvrta opomena dolaze jer se uglavnom nastavljalo s dobacivanjem iz klupe. Netko namjerno prelazi okvire jer zna da će dobiti pažnju medija", istaknuo je predsjednik Sabora. 

Smatra i da su neki zastupnici licemjerni. 

"Zastupnica Ahmetović prozvala me autokratom nakon što sam dao opomene, a takvi isti zastupnici traže da ih se zaštiti. E to nije lako. Treba procijeniti u sekundi. Reiner bi vjerojatno oduzeo riječ Prkačinu. Sad se prebacuje odgovornost na predsjedatelja. Zašto nema vaše jače osude medija prema onome koji vrijeđa? Govor na granici mržnje i vrijeđanje prolazi lišo", uvjeren je Jandroković. 

U srijedu je aktualac. "Ima izazovnih situacija, tako da vjerujem da će biti dinamična i oštra rasprava. Nadam se da nećemo imati scene koje nisu primjerene Saboru". 

Ina, promjena Ustava...

Komentirao je situaciju u Ini, rekavši da članovi uprave Ine trebaju dati ostavke. Komentirao je smjenu čelnog čovjeka VSOA-e. 

"Očekujem dogovor nadležnih. Prevažna je to pozicija. Čelnik VSOA-e je važna funkcija i treba postići dogovor".

O promjeni Ustava, kaže: "Nije mi jasno želi li oporba promjene  Ustava vezano za referendum ili ne želi. Ovdje se radi o interesu svih, da uredimo referendum. Oni sad žele iskoristiti ustavne promjene za njihovu lijevu temu, temu pobačaja. Treba prvo promijeniti Ustav, pa onda uvoditi to pitanje s pobačajem. A ako krene tema kako je oni planiraju, izazvat će duboke podjele u društvu", rekao je zaključno Jandroković. 

U sedamnaest saborskih godina (od 2003. do 2020.) doneseno je ukupno 1085 stegovnih mjera, a samo u posljednje dvije godine 2740.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene