Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Eurobarometra

Eurobarometar pokazao: Hrvati više vjeruju briselskim institucijama, nego vlastitoj Vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema posljednjem istraživanju Eurobarometra, Hrvate najviše brinu nezaposlenost i situacija u gospodarstvu. Više vjeruju institucijama Europske unije, nego vlastitoj Vladi.

Redovito istraživanje Eurobarometra provedeno je krajem svibnja u 28 zemalja članica, te pet zemalja, sa statusom kandidata.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Hrvate očekivano najviše muči - ekonomija. Čak 88 posto ispitanih hrvatskih građana gospodarstvo smatra najvećim problemom. Tek 12 posto - ekonomiju vidi uspješnom.

Puno manje su nezadovoljni građani zemalja svih članica Europske unije. 46 posto je zadovoljno gospodarskom slikom zemlje, a 51 posto nije. Tri posto ne zna.

Hrvati nisu najsretniji ni sa situacijom u kućanstvu. 44 posto je time nezadovoljno, 55 posto misli da raspolažu s dovoljno novca. S druge strane, čak 70 posto Europljana zadovoljno je kućnim budžetom.

Zanimljivi odgovori i na pitanju oko posla. Polovina ispitanih iz Hrvatske zadovoljna je uvjetima rada i trenutačnim poslom, dok 44 posto nije, a 6 posto ne zna. Na razini Europske unije - više je radnika, koji koji ne bi mijenjali posao - njih 59 posto. Samo 22 posto bi, a 19 posto ne zna.

Nezaposlenost je - prema istraživanju - najveći hrvatski problem. Čak 55 posto ispitanih iz Hrvatske tako se izjasnilo. Na razini prosjeka Europske unije - tek jedna trećina misli da je to najveći problem.

Nezaposlenost, pak, najviše brine Španjolce - 63 posto, a najmanje stanovnike Malte. Samo dva posto ispitanih je nezaposlenost navelo kao ključni problem Malte.

I dok Hrvate muči gospodarstvo - najveći problem Europske unije je terorizam. 44 posto svih ispitanika tako misli. Tek onda slijede migracije, koje su glavna briga bile 2015. godine, kada je izbjeglički val u Europi bio na vrhuncu. Prije šest godina, građane je najviše brinula ekonomija, zbog gospodarske krize koja je tresla svijet.

Vjeruju li institucijama Europske unije - Hrvati su gotovo podijeljeni. 47 posto vjeruje, 45 posto baš i nema povjerenje u Bruxelles, dok 8 posto ne zna.

No, prema brojkama, Hrvati više vjeruju briselskim institucijama, nego vlastitoj Vladi. Samo jedna petina ispitanika izjasnila se da ima puno povjerenje u Banske dvore. 77 posto nema povjerenje u njihov rad, dok jedan posto ne zna.

I posljednje - nakon četiri godine članstva, Hrvati se u najvećoj mjeri ipak osjećaju kao građani Europske unije. Točnije, 61 posto ispitanih osjeća se tako.

U istraživanju je ukupno sudjelovalo 28.007 ispitanika, od toga 1.024 hrvatskih građana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene